Wat doet licht

Jaa! Heerlijk de eerste zonnestralen schijnen eindelijk het huis in en al zijn er af en toe nog genoeg grote regenbuien en rukwinden voor mij is dat toch echt een teken dat de lente zijn intrede heeft gedaan. De lente is veruit mijn favoriete seizoen vanwege natuurlijk de eerste zonnestralen en omdat alles weer gaat groeien en bloeien maar vooral ook omdat ik er zo’n ontzettend gelukkig en blij gevoel van krijg. Elke keer als ’s ochtends vroeg de zon door het spleetje van de gordijnen op onze slaapkamer schijnt begin ik de dag toch net iets vrolijker en opgewekter dan wanneer het buiten rot weer is. Ook het feit dat het ’s avonds weer tot laat licht blijft geeft zo’n heerlijk gevoel, je dag wordt toch, voor je idee, een stuk langer. Ik ben natuurlijk niet de enige die ontzettend opgewekt wordt van de lente, dat hebben we allemaal in meer of mindere maten in ons. Het liefst zouden we met mooi weer de gehele dag buiten door brengen, om zo optimaal te kunnen genieten van de zon maar het gegeven is dat de mens 87% van zijn tijd binnen in gebouwen door brengt. Nou kun je dit als nadeel zien, en elke keer wanneer het mooi weer is terwijl jij binnen aan het werk bent balen. Maar we kunnen dit ook omdraaien, Nederland kent ten slotte meer dagen met rot weer dan met mooi weer, en onze leefomgeving zo vormgeven dat het voelt alsof het altijd lente is.

Invloed van licht

Voordat ik begin met het schrijven van een artikel lees ik mij in, in de materie en bekijk ik vaak diverse onderzoeken en experimenten. Toen ik vorige week aan mijn bureau zat las ik een interessant experiment van de Fransman Michel Siffre. In 1972 ging deze geoloog vrijwillig voor zes maanden in een warme grot in Texas zitten om te kunnen onderzoeken of de mens licht nodig heeft om te overleven. Op dag 79 was de man depressief, suïcidaal en begon hij zijn verstand te verliezen, ook was zijn bioritme compleet van slag. De conclusie lijkt me dan ook vrij duidelijk, de mens heeft daadwerkelijk licht nodig om te overleven.

Wat dicht licht met een verfkleur moodboard Pure & Original

 

Soorten licht

Het geluk wil dat er altijd licht om ons heen is, wat we iets minder beseffen is dat daglicht, zonlicht en of kunstlicht van grote invloed zijn op ons dagelijks leven en de manier waarop we onze omgeving ervaren. En omdat we nog al wat tijd van ons leven binnen vier muren door brengen is het vormgeven van je ruimte door middel van licht belangrijker dan ooit. Nu staat licht natuurlijk nooit op zichzelf, licht, architectuur, kleur en structuur zijn ten allen tijde verbonden met elkaar. De architectuur van je woning bepaalt hoe het licht bij je naar binnen valt. Bij een raam krijg je een bundel licht binnen en ontstaat er redelijk veel schaduw op de plekken waar het zonlicht de ruimte niet bereikt, het geeft daardoor veel contrast in de ruimte. Daarnaast zal het licht hier tijdens de seizoenen veranderen door de stand van de zon. Heb je een daklicht in je kamer, dan wordt de ruimte veel constanter verlicht, er ontstaat veel minder schaduw en daarmee weinig contrast. Eerder genoemde is vaak een gegeven, tenzij je een huis gaat verbouwen of bouwen is de plek waar het licht naar binnen komt een vast element. Gelukkig kunnen we de kleur en structuur van een ruimte wel gemakkelijk aanpassen zodat we optimaal gebruik maken van het licht en op die manier ervoor zorgen dat we ons prettig voelen in een ruimte.

Licht en kleur

Door kleur bepaal je mede de hoeveelheid licht in je ruimte. Een donkere kleur absorbeert namelijk licht terwijl een lichte kleur een reflecterende werking heeft. Het is zelfs zo dat licht de uiteindelijke kleur bepaalt van een oppervlak door de mate van weerkaatsing en absorptie. Hierin vormen zwart en wit het grootste contrast. Maar ook het verschil in structuur is hierbij van belang, een glad oppervlakte zoals een hoogglans kast reflecteert veel meer licht dan bijvoorbeeld een stoffen bank. Nu zou je kunnen zeggen voor de meeste hoeveelheid licht maken we de gehele kamer wit en gebruiken we alleen maar gladde oppervlakken, op die manier is de reflectie en daarmee het aanwezige licht het grootst. Maar dit gaat, gelukkig, niet op. Omdat er geen contrasten zijn in een geheel witte ruimte zien we geen diepte en daardoor kunnen we maar moeilijk objecten herkennen. Licht en donker definiëren voor onze ogen namelijk de ruimte waarin we ons bevinden, het juiste contrast zoeken is bij het vormgeven van onze ideale leefomgeving dus de kernwaarde.

De invloed van licht op kleur

Om goed te kunnen laten zien wat licht en kleur doen hebben we een setting gemaakt en daarvan gedurende de dag foto’s van genomen. Omdat de setting aan de noordkant van het huis is kun je goed zien, hoe het licht verandert zonder dat er direct zonlicht naar binnen valt. Voor de opstelling hebben we gekozen voor een paar prachtige warme tinten. De kleuren van de panelen en de witte muur op de achtergrond hebben we steeds naast de foto gezet om goed te kunnen zien hoe de kleur verschilt per dagdeel.

Om 8.00 uur ’s ochtends is het licht wat naar binnen valt vrij blauw van kleur. De kleuren van de panelen krijgen dan ook een veel koelere uitstraling.

Om 12.00 is het licht heel neutraal van kleur waardoor de panelen op deze foto het meest kleurecht zijn, er valt geen direct, geel zonlicht op, maar het blauwe ochtend licht is ook verdwenen.

Om 18.00 uur ’s avonds zie dat het licht uit het westen binnenkomt in de kamer, alles wordt een stuk lichter maar ook veel warmer van kleur, dit komt door de gele gloed van het zonlicht en de grote mate van reflectie van de omliggende witte muren.

Op de laatste foto, die om 19.30 uur is genomen vlak voor zonsondergang, zie dat de kleurtoon nog redelijk gelijk is aan die van 18.00 uur maar dat de sterkte is afgenomen en dat het geheel dus minder licht is.

Kleurverschil door lichtinval

Om de verschillen goed te kunnen laten zien hebben we de foto’s hieronder even naast elkaar gezet, pas wanneer je het licht vastgelegd kun je zien wat licht met kleur doet. Voor een kamer op het noorden verandert de kleur lichtinval van een heel blauw en bijna koud lichtinval richting een vrij neutrale kleur, dan zie je op de derde foto een duidelijke gele gloed over het geheel vallen en op de laatste foto wanneer de zon bijna onder is zie dat deze een beetje een roze gloed heeft.

Kleurenpalet, nuance overzicht

Door de kleuren van de panelen en van de wit geschilderde muur hieronder nog eens naast elkaar te zetten zie dat het licht de kleur maakt. De mate van absorptie en reflectie, de positie van de zon en het tijdstip geven je uitgezochte kleur een uiteindelijke zichtbare kleur.

NA Marloes Nicolai Pure & Original Effect lichtinval op een kleur

 

De kleuren die we in dit blog hebben gebruikt zijn op het grote paneel, Post Modern Mauve en het kleine paneel Rose Dust. De kleur van het paneel op de salontafel is Soft Taupe allen van Pure & Original. Voor de styling hebben we gekozen voor stoere, natuurlijke en warme materialen in combinatie met het frisse lente blauw en een aantal zwarte accenten die zorgen voor een mooi contrast. Stoel, lamp, trap, karpet en de overige accessoires zijn verkrijgbaar bij Tres Jolie Interieur in Leeuwarden, bijzettafel op wielen is privé bezit.

Tips van Marloes

Goed om te weten:

  • Kies een kleur uit in de ruimte zelf
  • Hang de kleur gedurende de gehele dag op de muur zodat je zeker weet dat de kleur tijdens alle delen van de dag mooi overkomt
  • Houd rekening met de lichtinval en daarmee de kleur van het licht, licht maakt de kleur.

Na het lezen van deze blog denk je dat het misschien best een opgave is om de juiste kleur te kiezen maar als je je houdt aan de bovenstaande regels kan het eigenlijk niet mis gaan en mocht je nou toch graag extra advies willen vraag dan een kleuradvies aan bij een van onze dealers!

 

Marloes Nicolai Pure & Original

Een blog van Marloes Nicolai, interieurontwerper Huys 91 voor Pure & Original.

Deel dit artikel