Mineral White Quartz Kalei Pure & Original

Tips voor het schilderen van de buitenkant van jouw huis

Het is nu de perfecte periode voor het schilderen van de buitenkant van jouw huis! Tijdens het voorjaar heb je de buitenkant van jouw huis al goed kunnen inspecteren. Na de natte en koude herfst en winter is het goed om altijd te kijken hoe de buitenkant van jouw woning eraantoe is. Is het wellicht tijd voor wat onderhoud in de vorm van een frisse verflaag op deuren en kozijnen? En heb je weleens nagedacht over het compleet schilderen van de buitenkant van jouw huis met bijvoorbeeld gevelverf? Met Pure & Original kun je de buitenkant van jouw woning een hele nieuwe uitstraling geven, wij vertellen je hoe je dit aanpakt.

Hoelang blijft schilderwerk aan de buitenkant van het huis mooi?

De buitenkant van het huis heeft veel te verduren. Vooral in een land als Nederland waar alle elementen in een jaar voorbijkomen en af en toe een code oranje geldt. Dit zorgt ervoor dat het schilderwerk flink wat te verduren krijgt. Hoelang het schilderwerk mooi blijft is dan ook afhnakelijk van het weer en de omstandigheden maar ook de ligging van de woning heeft invloed. Op welke plek schijnt de zon fel? Hoe staat de wind in combinatie met hagel en regen? Woon je landelijk, in de stad of aan de kust? 

Er is dus niet een vaste tijd die je hiervoor kunt hanteren maar onderstaande zijn gemiddelden: 

  • Kozijnen en deuren aan de buitenkant van het huis: om de 5 jaar 
  • Buitenmuur met stuc- of pleisterwerk: om de 5 jaar 

Check ieder vroeg voorjaar hoe het houtwerk en de gevel eraantoe zijn, maak regelmatig schoon en herstel waar nodig. Hoe beter het onderhoud, hoe langer je plezier hebt van het schilderwerk. 

 

Calx Kalei Coffee Cream Pure & Original buiten schilderwerk blog

Zelf schilderen of een schilder inschakelen?

Het schilderen van de buitenkant van het huis is nog best een klusje. Met de juiste voorbereiding, materialen en tips kun je dit zeker goed zelf doen. Daarnaast geeft het zeker veel voldoening bij het zien van het eindresultaat! 

9 tips voor het zelf schilderen van de buitenkant van het huis

1. Kleur kiezen Je kunt voor een standaard kleur kiezen maar je kunt het ook over een hele andere boeg gooien en voor een statement kiezen. De buitenverven van Pure & Original zijn verkrijgbaar in bijna het hele kleurenassortiment. Kies je voor een kleur die past bij de bouwstijl of bouwperiode van jouw woning, kies j voor kleuren die passen bij de kleuren van het interieur? Welke kleur je ook kiest, vergeet deze niet te testen op verschillende tijden met verschillende lichtinvallen en sterkten. Vind je het moeilijk om een kleur te kiezen? Bezoek dan een Pure & Original verkooppunt voor een passend advies. 

2. Check wat is toegestaan Soms kan het zo zijn dat er voor het schilderen van de buiten- en binnenkant van het huis regels gebonden zijn. Dit is vaak het geval bij een monumentaal pand. Ook kan het bij nieuwbouwhuizen voorkomen dat de eerste jaren na de bouw een bepaalde kleur gehanteerd moet worden. Of kan de welstandscommissie van jouw gemeente een stem hebben in de kleurkeuze voor het schilderen van de woning. Check dit altijd voordat je begint. 

3. Kwaliteit verf Voor het mooiste resultaat kies je goede kwaliteit verf. Daarnaast krijgt de buitenkant van de woning veel te verduren zoals eerder verteld in deze blog, dus is het belangrijk om verf te kiezen die bestand is tegen alle weersinvloeden en lang meegaat. Kies daarom altijd voor een verf geschikt voor buitengebruik. Ga je voor hoogglans, zijdeglans of matte uitstraling? Of wellicht een combinatie hiervan? 

4. Bereid goed voor Er gaat veel tijd in zitten maar zoals het spreekwoord al zegt: een goede voorbereiding is het halve werk! Maak het te schilderen oppervlak schoon en droog, verwijder verf en losse (oude) lagen en vul gaten op. Kozijnen maak je schoon, ontvet je en schuur je goed op. Als je dit niet goed doet dan ga je dit terug zien in het eindresultaat.

5. Zorg voor goed gereedschap Naast een goede voorbereiding is het gebruik van het juiste gereedschap van groot belang. Zorg ervoor dat je geschikte kwasten en rollers hebt, en gebruik hoogwaardige schilderstape, kit en plamuur. Door te investeren in kwaliteitsmaterialen, verbeter je niet alleen het eindresultaat maar ook de duurzaamheid van je schilderwerk.

6. De hoogte in Vaak heeft een woning meer dan één verdieping waardoor op hoogte werken onvermijdelijk is. Bereid je hier goed op voor en zorgt dat je op een stevige ladder of steiger kunt werken. Als je dit niet ziet zitten, overweeg dan een schilder in te huren voor de bovenverdieping(en) en schilder de benedenverdieping zelf. 

7. Begin klein Begin met het schilderen van de details, zoals kozijnen, ramen en deuren. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat verfstrepen zichtbaar worden. Gebruik een kwast of roller geschikt voor lakverf voor de beste dekking en het mooiste resultaat.

8. Kies de juiste primer Bij het schilderen van een oppervlak buiten heb je eigenlijk altijd een primer nodig voor een goede hechting aan de ondergrond en een optimale dekking. Daarnaast is deze primerlaag erg belangrijk voor een duurzaam en mooi kwalitatief resultaat. Met een primer in dezelfde kleur als het lakwerk ben je al een heel eind op weg.

9. Maak een goede planning Met één laklaag ben je er meestal niet bij het schilderen van het huis. Een tweede laag is vaak een vereiste. Maak daarom een goede planning waarbij je rekening houdt met droogtijden en het weer. 

Calx Kalei Soft Taupe Pure & Original buiten schilderwerk blog

Liever het werk uit handen geven?

Het is een flinke klus om alles zelf te doen. Iets waar je misschien geen tijd of zin in hebt of simpelweg liever niet alleen oppakt. Als dat het geval is kun je een professionele schilder inhuren. De kosten liggen hoger maar het heeft ook zeker voordelen die daartegen opwegen zoals levensduur, kwaliteit, tijdsbesparing, veiligheid en gemak. Ben je op zoek naar een professional die bekend is met de producten van Pure & Original? Bekijk dan zeker onze aangesloten applicateurs of bezoek onze verkooppunten die vaak een eigen schilder hebben of samenwerken met schilders. Zij nemen je graag al je zorgen uit handen en geven de garantie op een duurzaam en kwalitatief eindresultaat.

Plan je schilderwerk goed 

In Nederland kan het weer nogal wisselvallig zijn. Aangezien schilderen in de regen een absolute no go is, is het belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. De ideale temperatuur voor het schilderen van de buitenkant van het huis is rond de 19 a 20 graden. Is de temperatuur lager? Dan duurt het drogen te lang, bij een hogere temperatuur droogt de verf juist te snel wat je terug zult zien in het resultaat. Schilder zeker niet onder de 10 of boven de 30 graden en hou de voorspellingen in de gaten. Het is namelijk zonde als de regen al jouw harde werk teniet doet. Meestal is de periode van begin april tot eind september het meest geschikt om de buiten te gaan schilderen.

 

Calx Kalei Sea Salt Traditional Paint Eggshell Polar Blue Pure & Original buiten schilderwerk blog

 

De buitenverven van Pure & Original 

  • Traditional Paint Eggshell is een sterke zijdeglans lak voor binnen en buiten. De lakverf is toepasbaar op onder andere deuren, kozijnen, houtwerk, MDF, radiatoren en PVC.
  • Traditional Paint High-Gloss is een krasvaste hoogglans lakverf voor binnen en buiten. Hoogglans lak is chique, tijdloos en straalt klasse uit. De lakken van Pure & Original zijn van zeer hoge kwaliteit en perfect toe te passen op deuren, kozijnen, houtwerk, mdf, muren en zelfs radiatoren, pvc en metaal zowel binnen als buiten.
  • Licetto afwasbare muurverf is een hyper afwasbare matte muurverf die mat blijft, ook na schrobben en boenen. Licetto is zowel binnen als buiten toe te passen op geschilderde wanden, nieuw gestuukte wanden, kalkpleister, cementpleister, zuigend natuursteen, schoon metselwerk, cellenbeton, gipsplaten, gipsblokken en hout.
  • Calx Kalei is een water verdunbare gevelverf zonder structuur. Het is een gladde verf die de gevel een egaal effect geeft. Calx Kalei is een uiterst duurzame en vochtregulerende beschermlaag voor de gevel. De gevelverf houdt de ondergrond permanent droog tot op een maximumdiepte. De Calx Kalei gevelverf wordt vooral toegepast bij gevels waar een hoog vuilafstotende of waterdamp doorlatende gevelverf noodzakelijk is. Ook is deze verfsoort uitermate geschikt als beschermlaag voor nieuwe en oude kalei verf.
  • Quartz Kalei is een water verdunbare gevelverf met een grovere uitstraling waarin kleine quartz steentjes zijn verwerkt. Quartz Kalei is een hoogwaardige gevelverf met 100% natuurlijke en organische pigmenten. De verf is speciaal ontwikkeld voor buitengevels.
  • Massif is een kant en klare minerale stucco verf met een unieke en natuurlijke uitstraling. De verf is op waterbasis en geschikt voor binnen en buiten. Het heeft alle eigenschappen van een meercomponentensysteem, maar is het niet.

Essentieel in deze toepassing van bijna al deze buitenverven is de OmniPrim Pro primer. Voor Kalei kan ook WallFix nodig zijn en in de voorbereiding kan het oppervlak schoongemaakt worden met de Pure & Original Super Cleaner. Lees voordat je aan de slag gaat altijd de technische informatie van de gekozen verfsoort en/of laat je adviseren door de Pure & Original verkooppunten voor de juiste werkwijze en passend advies.

 

 

Deel dit artikel