Verf primer: waarom wel of niet toepassen?

Het begint vaak met een idee: een nieuwe kleur op de wand. Een bezoekje aan de winkel en je bent good to go. Maar first things first, zorg voor een goede voorbereiding bijvoorbeeld een verf primer!

Terracotta WallPrim Pro Casa Krullenbol Pure & Original

Wat is een verf primer?

Een primer zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de verf. Zo heeft een minerale verf altijd een primer nodig welke een bruggetje bouwt tussen een (synthetische) ondergrond en de minerale kalkverf. Om het verfresultaat zo fraai mogelijk af te leveren is hiervoor daarom vrijwel altijd een bijbehorende primer aangeraden.

Daarnaast maakt een primer de ondergrond geschikt om hier een verf op aan te brengen. Is de ondergrond bijvoorbeeld poreus, of zuigt deze erg veel, dan kan een fixatie of een primer de ondergrond voorbereiden voor het gebruik van een verf. Zo verminderd WallPrim Pro de zuiging van de ondergrond waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt en je een mooier eindresultaat realiseert.

Primer van Pure & Original of ander merk?

De primers en verfsoorten van Pure & Original zijn op elkaar afgestemd om samen te gebruiken. Zo weten we na tijden van testen en ontwikkelen dat WallPrim Pro het mooiste eindresultaat geeft in combinatie met Fresco kalkverf. Uiteraard geldt dit ook voor de andere verfsoorten.

Kies je een primer van een ander merk dan is het niet te zeggen wat het eindresultaat zal zijn. Daarom adviseren wij: gebruik de producten die op elkaar afgestemd zijn. Het zou zonde zijn als het resultaat tegenvalt omdat je een primer hebt gebruikt welke je toevallig nog had staan, maar daarmee de verf van de muur valt…

Wanneer gebruik je een primer?

Je gebruikt een primer wanneer dit wordt aangeraden in het technische fiche van het te gebruiken product. Het kan per verfsoort of ondergrond verschillen of je wel of geen primer moet gebruiken.

Welke primer heb ik nodig?

Je gebruikt een de primer welke wordt aangeraden in het technische fiche van het te gebruiken product. Het kan per verfsoort of ondergrond verschillen welke primer moet gebruiken.

Grondverf, primer of multiprimer

… zijn allemaal lagen welke je opzet tussen de ondergrond en de verf. In feite doen ze het zelfde: ze zorgen voor een goede hechting tussen de ondergrond en de verf. Hetgeen je op hout zet voordat je gaat lakken wordt vaak grondverf genoemd. Zodra je het ook kan opzetten op andere ondergronden zoals kunststof of metaal wordt het een primer genoemd. Zodra het toegepast kan worden op nog meer ondergronden wordt het een multiprimer genoemd.

De termen worden erg veel door elkaar heen gebruikt. Om het overzichtelijk te houden noemen wij al deze producten primers.

Gekleurde verf primer

De primers van Pure & Original zijn vaak naast wit (kleur White) ook verkrijgbaar op kleur. Zo kun je de primer al aanbrengen in de kleur welke je gekozen hebt voor de afwerking.

Het voordeel van primer op kleur is dat je werkt met kleur laagopbouw. Hoe meer lagen van kleur je aanbrengt, hoe dieper en voller de kleur wordt.
Waarom zou je kiezen voor een primer in de kleur White? Wanneer je aan de slag gaat met verschillende kleuren en je overal dezelfde primer voor nodig hebt kan het handig zijn om te kiezen voor een witte primer, zeker wanneer het allemaal kleine wanden of kleurvlakken zijn.