Ruimte voor licht en donker
Met de groeiende behoefte naar meer ruimte, om privé en werk te kunnen blijven combineren onder 1 dak, liepen we rond in onze buurt. Daar stond een wit fabriekspand tussen de woonhuizen. Al 7 jaar verlaten, leeg, vies en vooral geen huis. Eind 2016 hebben wij deze voormalige sigarenfabriek aangekocht en sinds begin 2017 noemen we ‘Havannah Blossom” ons thuis.
Wonen in een oude fabriek
Een droomhuis in wording, maar een grote klus. Wat, gezien ik interieurarchitect ben, begon achter de tekentafel. De grote open verdiepingen en de lichtinval door de grote stalen ramen geven de ruimten een unieke beleving. De begane grond is gereserveerd voor de ontwerpstudio Spacemonkey, waar ik werk aan mooie interieur opgaven. Op de 2 woonlagen daarboven hebben we ons thuis gerealiseerd.
Naast het feit dat er praktische zaken in moesten passen, zoals een badkamer en een keuken, is de ruimtelijke kwaliteit een belangrijk uitgangspunt geweest voor de indeling.
Dit is de reden dat we ervoor gekozen hebben alle functionaliteit te centreren en in één ‘blok’ te plaatsen. Dit blok staat midden in de ruimte, los van de buitenwanden. Al het licht kan rondom naar binnen komen en de grote open ruimte blijft behouden. Hierdoor ontstaat er als vanzelfsprekend ruimte voor de keuken, eettafel en zithoek. Ook boven deelt deze ingreep de ruimte op een natuurlijke manier op in diverse zones.
Een donkere vloer als basis voor het interieur
Door het vele licht wat binnenkomt op de 1e verdiepingsvloer heb ik gekozen voor een stevige donkere vloer.
Het blok moest een soort monolithisch object worden maar toch een combinatie van een kleur en een materiaal. Het blok is doorgesneden door de stalen trappen, wat hem verdeeld in een kastenwand over beide verdiepingen uitgevoerd in fijn bezaagd eiken en een grotere ruimte waarin natte ruimtes en bergingen zijn geplaatst. Dit heeft een donkere buitenschil gekregen, evenals het trapgat. Het kiezen van de juiste donkere kleur was nog een zoektocht want de vloer, Marmoleum Cacao, is donkerblauw en daarmee grotendeels uitgangspunt voor het samenstellen van het kleurenpallet.
Trap schilderen met donkere grijsblauwe trapverf
Er zijn vele kleuren, waaiers en proefstukken de bouwplaats gepasseerd. De voorkeur was wel om de mooie producten van Pure & Original toe te passen. Maar de kleur van de vloer was toch wel een specifiek geval. Met leenstalen en proefpotjes zijn we verder aan de slag gegaan. Gezien we de houten trap van de begane grond naar de eerste verdieping ook in dezelfde donkere kleur wilde schilderen was het een perfecte timing dat de Carazzo lijn uitkwam. Deze is ook goed geschikt voor het aflakken van trappen. Dit was doorslaggevend voor de keuze. We zijn uitgekomen bij de (toen net nieuwe) kleur Smoked Steel. Een donkergrijs, waar toch een blauw in zit en die afhankelijk van het lichtinval en het materiaal waar hij mee gecombineerd wordt verschillende tinten lijkt aan te nemen. Gezien de donkere kleur en het feit dat dit ook in het trapgat toegepast wordt hebben we gekozen voor de afneembare Licetto, mooi maar wel lekker praktisch.
Lichte wanden voor bij de ramen
Door het donkere blok in het midden wilde ik de buitenwanden licht en fris houden, maar toch met een poederachtige uitstraling zoals vers stucwerk dat heeft. Daarom is hier gekozen voor de krijtverf Classico. Ook de kleur is daarop uitgekozen, Sea Salt is een wit met een wat grijzige toon. Zo hebben we dat ook toegepast voor de buitenwanden op de 2e verdieping, alleen daar is gekozen voor een licht grijze vloer. Het houten plafond vraagt hier al om meer aandacht en maakt de ruimte wat donkerder.
Deuren en kozijnen schilderen met zijdeglans lak
Er zitten een aantal vlakke deuren en kozijnen in het donkere gedeelte van blok die we zo min mogelijk wilden laten opvallen. In eerste instantie hebben we het om deze reden met de muurverf afgewerkt om zowel in structuur als kleur geen verschil te zien. Helaas gaf dit toch een verschil en was het resultaat niet zoals we dat voor ogen hadden. Daarom hebben we dit opnieuw afgewerkt met de verf die ervoor geschikt is: de Traditional Paint in zijdeglans, Smoked Steel uiteraard. Nu geeft het een subtiel verschil maar ziet het er veel strakker uit!
Kleurrijke ruimtes met gekleurde plafonds
Deze deuren geven toegang tot verschillende compacte ruimtes, welke allemaal een andere kleur hebben gekregen. Niet alleen voor de wanden maar ook de plafonds.
Voor het toilet is gekozen voor de kleur Skin Powder in Licetto. Na het aanschaffen van een poedermatte roze lamp hebben we dit zorgvuldig op elkaar afgestemd, zodat alles 1 kleur heeft.
Voor de wasruimte heb ik gekozen voor Blue Reef een heel mooie volle kleur terwijl het toch rustig is en heel mooi combineert met de kleur Smoked Steel, maar ook de Skin Powder. Er moet nog wat maatwerk ingebouwd worden, dus de foto’s van het complete eindresultaat volgen nog.
Duurzame woning inrichting
Ik waardeer dat het handwerk van het aanbrengen van de verf zichtbaar is in ons interieur die we toch zo basic en clean als mogelijk hebben willen houden. We hebben voor afwerking en materialen zoveel mogelijk geprobeerd gebruik te maken van wat er in de omgeving te vinden is, zo is de trap bijvoorbeeld op nog geen 500 meter van ons vandaan gemaakt. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het project, niet alleen de kwaliteit van de materialen maar ook een duurzaam ontwerp wat lang mee gaat. Waar ruimte is voor inspiratie, licht en felle kleuren kunnen we toevoegen door een bos bloemen of een mooi kunstwerk.
Duurzaamheid is ook de reden geweest om samen te werken met Pure & Original, een mooi en gezond product, met een kleurenpallet dat in ieder interieur echt iets extra’s kan doen voor de ruimtelijkheid en de beleving.
Susanne Bakkenist is interieurarchitect en eigenaar van Studio Spacemonkey. Hier bouwen we aan het versimpelen, verduurzamen en het ruimtelijker maken van de gebouwde omgeving, zodat de gebruiker geïnspireerd kan leven, wonen en werken.