Hoe kies je de juiste kleur wit voor jouw interieur?

Ook al zijn wij gek op kleur, een mooie wittint kan dienen als de perfecte basis. De ene kleur wit is zeker de andere niet en daardoor kan een tijdje duren voordat je de juiste muurkleur hebt gevonden voor jouw interieur. De uiteindelijke muurkleur wordt namelijk beïnvloed door het daglicht in een ruimte. In deze blog vertelt Judith van Huizedop er je meer over zodat je zonder twijfel de beste kleur wit kan bepalen voor jouw interieur.

De invloed van daglicht op verfkleuren

Gedurende de dag veranderd de lichtinval in huis. Doordat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen, is de lichtinval de hele dag in beweging. Ruimtes op het zuiden krijgen het meeste daglicht en krijgen letterlijk en figuurlijk meer warmte door het (zon)licht. Ruimtes op het noorden ontvangen het minste licht en ook koeler licht. Deze informatie is belangrijk bij het bepalen van de juiste kleur wit.

 

Wit voor ruimtes op het zuiden

Zoals hierboven genoemd is een ruimte op het zuiden veel warmer van kleur door de hoeveelheid daglicht wat binnen komt. Bij de keuze voor een witte verfkleur met een gele ondertoon zal dit effect versterkt worden en gelig en smoezelig tonen. Daarom is het belangrijk om een verfkleur te kiezen met een blauwe ondertoon. Dit zal de warmte in balans brengen waardoor het een frisse witte kleur wordt.

Voorbeelden van witte verfkleuren met een blauwe ondertoon zijn: Milk White, White, Silk White, Mineral White, Chalk White, Sea Salt:

 

Witte muurverf voor ruimtes op het noorden

Bij ruimtes met daglicht vanuit het noorden komt er vooral koel licht binnen, hier wil je dus juist warmte toevoegen om de koelte niet te versterken. Dit doe je door te kiezen voor witte verfkleuren met een gele of rode ondertoon. Ook hier zijn er vele van te vinden bij Pure & Original. Witte verfkleuren met een rode ondertoon zijn White Orchid, Natural Rice:

Witte verfkleuren met een gele ondertoon zijn Warm White, Island White, Lava White:

 

 

Welke witte muurkleur voor mijn interieur?

De keuze is reuze en er bestaan vele verschillende wittinten zoals hierboven uitgelegd. Hoe kies je dan de perfecte witte kleur voor jouw interieur? De beste tip is om een kleurstaal in de ruimte te hangen die je wil gaan verven (een kleurstaal is verkrijgbaar bij de verkooppunten van Pure & Original). Laat deze enkele dagen hangen zodat je goed kan observeren wat het licht gedurende de dag met de kleur doet. Kijk bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond hoe de kleur reageert op de lichtinval.

Het is ook aan te bevelen om 2 of 3 kleuren op te hangen zodat je ze goed kan vergelijken met elkaar.

Verschillende soorten verf en structuren

Bijna iedere verfkleur van Pure & Original is in verschillende verfsoorten te verkrijgen. Denk aan kalkverf, afwasbare verf, lakverf en ook betonlook verf met prachtige kleurschakeringen.

Ik hoop je weer te hebben mogen inspireren met deze blog. Voor een dagelijkse dosis interieurinspiratie nodig ik je van harte uit op mijn Instagrampagina @HUIZEDOP.

 

Liefs, Judith

Door Judith Doppenberg

Blogger bij Huizedop.

Deel dit artikel