Verfkwasten: welke verfkwast gebruik je waarvoor?

De verf is in huis, beginnen maar! Alleen, welke verfkwast gebruik je waarvoor? Welke soorten kwasten zijn er? En wat is het verschil tussen de verschillende kwasten?

Steel Blue Fresco kalkverf Pure & Original

Welke soorten kwasten zijn er?

Pak wanneer je een verfklus opstart nooit zomaar de eerste beste kwast uit de schuur, of uit het schap in de winkel. Kijk altijd goed met welk type verf je aan de slag gaat en of jouw kwast daar voor geschikt is. Goed om te onthouden: kwasten met een houten handvat zijn professionele kwasten welke, bij correct onderhoud, jaren mee kunnen gaan. Kwasten met een plastic handvat zijn weggooi kwasten, hiervan vallen de haren snel uit en ze zijn vaak lastig schoon te maken.

Over het algemeen kan je kwasten onderscheiden in 5 verschillende cattegoriën: kwasten voor watergedragen verf, kwasten voor oliegedragen verf, kalkborstels, spalters, bokkepoot kwasten.

  • Kwasten voor watergedragen verf: dit zijn de kwasten in het Pure & Original Non-paint assortiment. Kwasten voor watergedragen verf hebben zachte synthetische haren (of een mix met natuurlijke haren) welke zorgen voor een mooie vloei van watergedragen (lak)verf.
  • Kwasten voor oliegedragen verf: deze kwasten hebben vaak hardere haren dan die voor watergedragen verf. Gebruik je een kwast voor oliegedragen verf om watergedragen lak mee op te zetten zal de verf minder mooi vloeien waardoor je strepen van de kwast kan blijven zien.
  • Kalkborstels: borstels speciaal afgestemd op de verwerking van kalkgedragen verven.
  • Spalters: dunne platte kwasten voor het aanbrengen van sealer, kalkverf of krijtverf.
  • Bokkepoot kwasten: kwasten met een schuine kop en lange houten steel. Ook wel bekend als radiator kwasten.

Ronde of platte kwast gebruiken?

Of je een ronde- of een platte kwast gebruikt is vaak maar net wat je zelf het fijnst vind werken. Toch zijn er wel een aantal punten om op te letten wanneer je verfmateriaal aanschaft voor je klus.

Voor lakverven wordt vaak een ronde kwast gebruikt, hiermee vloeit de lakverf vaak mooier.
Voor sealers wordt altijd een platte kwast gebruikt, dit kan een gewone platte kwast zijn of een spalter. Ook voor het aanbrengen van muurverven wordt over het algemeen gekozen voor een platte kwast.

Blokborstel, blokkwast of kalkkwast

Een blokborstel is hetzelfde als een blokkwast. Dit is een brede, dikke kwast welke vaak gebruikt wordt voor het schilderen van grote oppervlakten of kalkverven.

Een kalkkwast is een kwast van het type blokborstel en is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van kalkverf. De inzet en lengte van de haren, het soort haren én de kwaliteit hier van dragen bij aan het uiteindelijke eindresultaat van de kalkverf. Zo zorgt de juiste borstel (kwast) er voor dat de verf optimaal tot zijn recht komen en de nuances goed overkomen.

Voor de verwerking van Fresco kalkverf heeft Pure & Original de Fresco Pro Kalkborstel in het assortiment.