Muurverf kopen, waar moet je op letten?

Er bestaan enorm veel verschillende soorten muurverf. We krijgen dan ook regelmatig de vraag welke muurverf geschikt is wanneer je bijvoorbeeld muren of plafonds in de woonkamer, keuken of badkamer wilt gaan schilderen. We kunnen ons voorstellen dat je met alle verschillende termen als latex, muurverf, acryl, synthetisch, waterverdunbaar, kalk- en krijtverf soms door de bomen het bos niet meer ziet. Op deze pagina leggen we de verschillen in toepassing en kwaliteit daarom graag even uit.

Kwaliteit van muurverf

De kwaliteit van een muurverf wordt bepaald door veel verschillende factoren. Pigmenten, oplos- en verdunningsmiddelen, water, vulstoffen, hulpstoffen en soms ook krijt, kalk, marmerpoeders en meer. De kwaliteit en samenstelling van de bestanddelen, toegevoegde pigmenten en bindmiddelen, bepalen de uiteindelijke dekkracht, duurzaamheid, kwaliteit en het verwerkingsgemak. Professionals adviseren vaak om niet te bezuinigen op de aankoopprijs, want ‘goedkoop is duurkoop’.

Muurverf rendement per m2

De vraag waarom het ene blik soms duurder is dan het andere blik, wordt deels beantwoord door de kwaliteit, de inhoud en het rendement. Met het rendement bedoelen we het oppervlak dat gedekt wordt met 1 liter verf. Dit kan behoorlijk verschillen per soort en merk: van slechts 5 m² tot meer dan 15 m² per liter. Het uiteindelijke rendement is verder mede afhankelijk van de zuiging van de ondergrond en de manier van verwerken.

Verschillende soorten muurverf of plafondverf

Er zijn diverse soorten muurverf en plafondverf op de markt, met elk een unieke uitstraling en verschillende eigenschappen. We onderscheiden onder andere de volgende typen verf:

Krijtverf

Hoewel krijtverf en kalkverf vaak met elkaar worden verward, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Krijtverf bevat krijt, waardoor het een fluwelen, poedermatte uitstraling krijgt. Je kunt het aanbrengen op bijna iedere schone ondergrond. Dus ook op oude verflagen, latex, laklagen en glas. Krijtverf is zelf ook gemakkelijk overschilderbaar. Gebruik het voor muren, plafonds en meubelen. Breng de verf niet zonder voorbereiding aan. Door de muur eerst te schuren en schoon te maken zorg je voor een goede, duurzame hechting. Krijtverf is licht afneembaar.

 

Het is van belang goed op te passen voor verschillende merken die krijtmatte verf aanbieden. Er zit nogal een verschil in de kwaliteit. De Classico krijtverf van Pure & Original is supermat en van de beste kwaliteit.

Kalkverf

Dit is een van de oudste verfsoorten die er is. Een mineraalproduct met, zoals de naam al verklapt, kalk als belangrijk bestanddeel. De ondergrond moet mineraal zijn of behandeld worden met de speciale primer die we bij de verf leveren. Door de samenstelling is deze verf bacterie- en schimmelwerend, haalt het CO² uit de lucht, is het ademend, brandwerend en milieuvriendelijk en zorgt het voor een goed binnenhuisklimaat. Voor een mooie uitstaling wordt bij nieuwbouw de wand sausklaar gestuct. Onze Fresco kalkverf is goed aan te brengen op muren met een behangklare afwerking. Dit is goedkoper dan sausklaar. De uitstraling is wolkerig met mooie kleurnuances.

Marrakech Walls

Dit is een bijzondere verf met exclusieve uitstraling. Volledig mineraal en met de afwerking van een Tadelakt of betonlook. Deze verf kan met een verzegeling worden toegepast in de badkamer en keuken, maar is ook zonder finish erg populair in de woonkamer en slaapkamer. Met de veelzijdige uitstraling van Marrakech Walls kun je alle kanten op: modern en industrieel, warm en landelijk. De verf heeft de kleurnuances van kalkverf, maar is rijker, voller en dieper.

Afwasbare muurverf

Afwasbare verf is onmisbaar wanneer je de keuken of kinderkamer wilt beschermen en goed wilt kunnen schoonmaken. Er zijn niet veel goede verfsoorten die schrobvast zijn én niet gaan glanzen of glimmen na verloop van tijd. Alleen letten op de afwasbaarheid of schrobklasse is dus niet verstandig. Je wilt natuurlijk dat bijvoorbeeld de achterwand van de keuken ook mooi mat blijft en geen glansplekken krijgt na verloop van tijd. Licetto is zo’n afwasbare, schrobvaste muurverf die ook nog eens mooi mat blijft.

Latex muurverf

Een verfsoort die vroeger uit sappen van de rubberboom werd bereid, is tegenwoordig een synthetische verf. De naam latex wordt soms te pas en te onpas gebruikt en er zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs. Latex is verkrijgbaar in heel veel kleuren en is toepasbaar op plafonds en muren. Let goed op de kwaliteit, er is veel slechte latex op de markt. Vinyl latex is over het algemeen een wat betere verf: iets elastisch, bestand tegen temperatuurverschillen en licht afneembaar. Net als vinyl latex is acryl latex van hogere kwaliteit: licht ademend en ook licht afneembaar.

Tadelakt, beton cire

Beide zijn geen verf, maar worden wel als decoratieve (wand)afwerking toegepast. Tadelakt is een vorm van Marokkaans stucwerk. Erg mooi en kostbaar, helaas niet echt onderhoudsvriendelijk en moet aangebracht worden door een specialist. Beton cire is een mortel van cement, betonstuc die met twee componentenlak waterdicht gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld als alternatief voor tegels in badkamers. Alternatief voor deze afwerkingen is de Pure & Original Marrakech Walls verf.

Vragen over muurverf?

Heb je nog vragen over verschillende soorten muurverf, of wil je graag vrijblijvend kleuradvies ontvangen voor jouw interieur? Neem dan gerust contact op met onze dealers en vraag naar onze kleurenfolder. We helpen je graag verder! We zijn ook te vinden in talloze gespecialiseerde verfwinkels door heel Nederland. Onze dealers vertellen je graag over alle verfsoorten en kleuren.