Hoe moet je kalkverf en Marrakech Walls overschilderen?

Het is prachtig mooi, zo’n wand met een sfeervolle kalkverf of betonlook afwerking. Maar wat nou als je het op een gegeven moment toch weer anders wilt? Twijfels over de overschilderbaarheid van deze verven weerhoudt menig schilder en adviseur ervan om deze producten te verwerken. Toch is dat niet nodig! Hoe zit het nu?

Zijn kalk gedragen verven overschilderbaar?

Kan je Fresco kalkverf en Marrakech Walls overschilderen? Heel simpel: JA dat kan.

Is het lastig om kalkverf over te schilderen? Nee, absoluut niet.

Maar je moet wel weten wat je doet.

Kalk gedragen verven, zoals Fresco kalkverf en Marrakech Walls, zijn poederige verven met een open structuur. Deze zijn dus niet zo 1, 2, 3 over te schilderen met de eerste beste verfsoort. Maar het kan wel! Hoe je dit doet lees je hier, en uiteraard ook in de technische fiches, of de dealer kan het je vertellen.

Painting gone wrong, de verf bladdert van de muur af

‘Het is wel prima zo, volgens mij kan het best.’, nou… toch niet. Want dan krijg je dus dit. Er is niets voor niets een specifieke verwerking van producten. Volg je niet de verwerking procedure, dan kunnen er ongewenste effecten optreden. Bijvoorbeeld dat de verf van de muur afbladdert, en dat wil je niet!

Poederige ondergrond fixeren

Hoe moet het dan wel? Zoals je hierboven al las hebben kalk gedragen verven een poederige afwerking. Dat betekent dus dat je ze moet beschouwen als ‘poederige ondergrond’. Zie het zo voor je: je gooit een kauwgompje in een zandbak. Plakt dat dan vast? Nou nee, het zand gaat er omheen zitten en vervolgens pak je je kauwgompje er zo weer uit. Zo is het hiermee ook. Als je over een poederige ondergrond schildert dan hecht de verf aan het poeder, maar het poeder ligt los. Zodra het poeder gaat bewegen, als je er bijvoorbeeld tegenaan tikt, dan laat het poeder los en valt het met verf en al op de grond. En dan ligt je schilderwerk dus aan je voeten.

De meest cruciale stap in het overschilderen van kalkverven is dus het fixeren van de ondergrond. Daarvoor gebruik je Fresco SpecialFix.

Poederige ondergronden fixeren met Fresco SpecialFix

Fresco SpecialFix is een fixatie voor minerale ondergronden, zoals kalkzandsteen, oude verflagen, vers cement en beton, oude Kalei lagen en mortels op basis van gebluste kalk. Zelfs als het oude kalkcement aan het verzanden is biedt dit product uitkomst.

Hoe verwerk je dit product?

  1. Verwijder het losliggende stof van de wand, en al het andere wat los kan laten, bijvoorbeeld oude loszittende verflagen of stucwerk.
  2. Neem zo nodig het oppervlak af, ontvet en zorg dat het schoon is. Laat vervolgens drogen.
  3. Zodra de ondergrond schoon, vetvrij en droog is breng je de Fresco SpecialFix aan en laat het drogen.
  4. Zo nodig herhalen totdat de hele ondergrond gefixeerd is.

De complete verwerking en droogtijden zijn te vinden in het technische fiche van Fresco SpecialFix.

Zodra dit gebeurd is kan je aan de slag met de nieuwe lik verf. Zo, dat was helemaal niet zo moeilijk, toch? Het scheelt een hoop drama 😉

 

Iris Floor Pure & Original

Een blog door Iris Floor voor Pure & Original. Allround stylist, creatief adviseur & ontwikkelaar bij STUDIO kapstok.

Deel dit artikel