Waar moet je op letten bij het kiezen van een verfkleur?

Hoe kan een kleur er bij jou thuis heel anders uitzien dan op dat plaatje dat je zag in een tijdschrift of op Instagram? Je had toch precies dezelfde kleur en verf gekocht? De uiteindelijke verfkleur in een ruimte is afhankelijk van de lichtinval en daarnaast ook van de omliggende kleuren. In deze blog vertellen we je hier meer over zodat je de volgende keer de kleur kiest bij precies past bij wat je in gedachten had.

Soorten licht

Licht is overal om ons heen. Nu het lente is wat meer dan bijvoorbeeld in de winter. Dit maakt direct verschil in hoe we ons voelen, ons dagelijks leven en hoe we dingen ervaren. Wellicht heb je dit niet bewust in de gaten maar daglicht, kunstlicht en/of zonlicht hebben een grote invloed op ons. Omdat je veel tijd doorbrengt in jouw huis en dus binnen, is het vormgeven van de ruimte door middel van licht erg belangrijk. De bouw van jouw woning bepaald hoe de lichtinval is maar ook de ligging ten opzichte van de zon. Waar bij een raam veel zon binnenkomt en er dus veel lichtinval is, is dat op plekken die de zon niet bereikt heel anders en ontstaat er veel schaduw waardoor deze plekken een stuk donkerder kunnen ogen in dezelfde kleur. Daarnaast verandert het licht gedurende de dag, de seizoenen, en de stand van de zon. Gelukkig hebben we zelf ook veel invloed op de kleur en structuur in onze woning en kunnen we gebruikmaken van het licht om ons prettig te voelen in een ruimte.

Licht en het effect van kleur

Met kleur kun je spelen met de hoeveelheid licht in een ruimte. Waar een lichte kleur een reflecterende werking heeft, absorbeert een donkere kleur juist licht. Licht bepaald dus de uiteindelijke kleur door weerkaatsing en absorptie. Daarbij is er het meeste contrast tussen zwart en wit. Daarnaast zal een glad oppervlak ook meer licht reflecteren dan een stoffen bank. Er zit verschil in de absorptie en weerkaatsing van licht op het gebied van structuur. Licht en donker bepalen voor ons diepte daarom is het niet zo simpel om te kiezen voor alleen maar wit in een ruimte met weinig lichtinval. Het gaat om het vinden van het juiste contrast en een mooie balans voor het creëren van een fijne leefruimte.

De invloed van licht op kleur

Om goed te zien wat een kleur doet in een bepaalde ruimte. Is het goed om gedurende de dag op verschillende momenten te kijken wat licht doet met een kleur. Met onderstaande setting kun je goed zien wat het licht gedurende de dag kan veranderen.

In de ochtend is het licht vrij blauw. De panelen krijgen daardoor een koelere uitstraling.

Aan het begin van de middag is het licht heel neutraal waardoor de panelen op deze foto het meest kleurecht zijn, er valt geen direct, geel zonlicht op, maar het blauwe ochtend licht is ook verdwenen.

Aan het begin van de avond zien we dat alles een stuk lichter maar ook veel warmer wordt van kleur, dit komt door de gele gloed van het zonlicht en de grote mate van reflectie van de omliggende witte muren.

Op de laatste foto, die halverwege de avond is genomen vlak voor zonsondergang, is te zien dat de kleurtoon nog redelijk gelijk is aan die van 18.00 uur maar dat de sterkte is afgenomen en dat het geheel dus minder licht is.

Kleurenoverzicht op verschillende tijdstippen

In onderstaand overzicht zijn de kleuren van de panelen en de wit geschilderde muur nog eens naast elkaar gezet. Hierdoor zie je nogmaals duidelijk dat het licht te kleur maakt. De absorptie, reflectie, positie van de zon en het tijdstip laten hier de uiteindelijke zichtbare kleur goed zien. Zelf zou je dit ook kunnen testen door een grotere staal van de gewenste kleur op de betreffende muur te hangen met schilder tape en op verschillende momenten te kijken hoe de kleur uitvalt voordat je de definitieve keuze maakt voor een verfkleur.

NA Marloes Nicolai Pure & Original Effect lichtinval op een kleur

De kleuren op de foto zijn:
Groot paneel: Post Modern Mauve
Kleine paneel: Rose Dust
Paneel op de salontafel: Soft Taupe

Waar let je op bij het kiezen van een verfkleur?

  • Kies een kleur uit in de ruimte zelf
  • Hang de kleur gedurende de gehele dag op de muur zodat je zeker weet dat de kleur tijdens alle delen van de dag mooi overkomt
  • Houd rekening met de lichtinval en daarmee de kleur van het licht, licht maakt de kleur.

Mocht je het na het lezen van deze blog nog steeds moeilijk vinden om een keuze te maken, bedenk dan dat het eigenlijk niet mis gaat wanneer je je aan bovenstaande regels houdt. Voor extra advies kun je natuurlijk altijd terecht bij de Pure & Original dealers.

 

Marloes Nicolai Pure & Original

Een blog van Marloes Nicolai, interieurontwerper Huys 91 voor Pure & Original.

Deel dit artikel