Van wit naar kleur in de woonkamer met Fresco kalkverf van Pure & Original

Ik was toe aan verandering in huis. Vrijwel alle muren in ons huis zijn wit. Een prachtige lichte basis en dat is zeker iets waar ik ontzettend van hou. Maar toch dacht ik er steeds vaker over na om de lange wand in de woonkamer een kleur te geven. Ik wilde een warme, maar ook rustige kleur. Een kleur die voor sfeer zorgt en tegelijkertijd onze meubels beter tot hun recht zou laten komen. Want heel eerlijk, ik was niet altijd meer zo tevreden over bepaalde hoekjes in de woonkamer. Te steriel en sfeerloos, tijd voor verandering dus!

BEFORE, woonkamer met witte wanden

van witte muren naar kleur in de woonkamer Kim Huisman Pure & Original

Hoe kies je een nieuwe interieurkleur?

Allereerst heb ik een kleur van de Pure & Original kleurkaart  gekozen. Ik twijfelde tussen vier verschillende kleuren; Ashes, Sea Foam, Old Flax & Coffee Cream. Ik heb deze kleuren op een A5 staaltje thuisgestuurd gekregen zodat ik het op een iets groter formaat kon beoordelen. De kleuren lijken erg op elkaar en met de kleurstalen op A5-formaat krijg je echt een goed beeld. Dus na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk voor de kleur Coffee Cream gekozen en ik kan je vertellen dat ik er zó blij mee ben!

 

Welke muurverf kies je voor kleurnuances?

De verf van Pure & Original  is in verschillende verfsoorten te verkrijgen. Voor wandverf kun je kiezen uit Licetto afwasbare muurverfClassico krijtverfMarrakech Walls of Fresco kalkverf. Alle verfsoorten hebben zo hun eigen en unieke uitstraling.

Voor deze make-over koos ik voor de Fresco kalkverf. Dit is een 100% minerale verf met natuurlijke pigmenten en met de authentieke kalkverf uitstraling. Je creëert met deze verf verschillende kleurnuances. De manier van aanbrengen speelt hierin een belangrijke rol en op die manier kan je ook het gewenste effect creëren.

 

Hoe moet je kalkverf aanbrengen?

En dan nu eindelijk aan de slag! Ik had van tevoren een aantal filmpjes bekeken waarin werd uitgelegd hoe je het beste de kalkverf kunt aanbrengen.  Dit zijn filmpjes die door Pure & Original zelf zijn gemaakt en geven een duidelijke uitleg. Ik vind het zelf erg fijn om goed voorbereid te zijn voordat ik aan een verf project begin. Kalkverf aanbrengen is niet moeilijk, maar je gebruikt ook zeker niet de verftechnieken die je normaal gebruikt en dus is voorbereiding hierin erg belangrijk.

Stap 1; Plak de randen af en zorg voor voldoende bescherming van je vloer en meubilair. Ik heb onze eettafel en dressoirs een meter naar voren geschoven zodat ik alle ruimte had om te werken.

Stap 2; Daarna kan je de WallPrim Pro aanbrengen. Dit is een belangrijke basis zodat je verf goed hecht aan je muur. Lees voor gebruik goed de bijsluiter, iedere verfsoort heeft hierin zijn eigen gebruiksaanwijzing dus kijk hier even goed naar! De WallPrim Pro hoefde niet verdund te worden dus ik kon meteen aan de slag. Ik heb de WallPrim Pro met een vachtroller aangebracht. Dit ging erg gemakkelijk en in no time zat het erop!

van witte muren naar kleur in de woonkamer Kim Huisman Pure & Original

Stap 3; Nu is het tijd om met de kalkverf aan de slag te gaan! Voor het aanbrengen van deze verf gebruik je de Pure & Original blokkwast. Allereerst verdun je de verf met ongeveer 10% water. Dit is vooral een gevoelskwestie, maar het moet ongeveer de dikte van magere yoghurt hebben. Zoals eerder omschreven is het geheel naar eigen wens hoe jij de kalkverf aanbrengt. Dit kan je doen met verticale banen, boog vormen of kriskras bewegingen door elkaar, net wat jij mooi vindt. Ik koos voor het laatste. Belangrijk is om vooral niet te veel na te denken. Het hoeft allemaal niet zo netjes, dat geeft juist het mooiste resultaat. Nadat je de eerste laag hebt aangebracht moet je minimaal 8 uur wachten voordat je de tweede laag aanbrengt. Lees voordat je met de kalkverf aan de slag gaat weer even goed de bijsluiter, Fresco op basis XD mag namelijk niet verdund worden.

Stap 4; De volgende dag ging ik aan de slag met de tweede laag. De kleurnuances die je met de kalkverf creëert zijn bij lichte kleuren wat subtieler dan bij donkere kleuren. Des te meer je de verf verdunt, des te meer de kleurnuances naar voren komen omdat het kalkeffect dan sterker wordt. Omdat ik een vrij lichte kleur heb, waren de kleurnuances nog niet heel goed zichtbaar dus koos ik ervoor om de verf nog meer te verdunnen. Ik heb het verdunnen op gevoel gedaan, maar kreeg uiteindelijk de dikte van drinkyoghurt.

Tijdens de tweede laag heb ik niet de gehele muur bedekt. Ik heb de verf iets minder dik aangebracht en sommige plekken niet meegenomen. Dit geeft juist meer diepte en kleurnuances, het effect wat ik uiteindelijk wilde bereiken! Doordat ik de verf nog meer verdund had was mijn tweede laag dus ook veel lichter.

 

 

Tip; Kalkverf heeft een geheugen. De manier van aanbrengen zie je dus ook terug in het uiteindelijke resultaat. Ga na het aanbrengen nooit terug naar het begin om een ‘foutje te corrigeren. Door het later aanbrengen zal dit altijd een zichtbare plek blijven. Werk dus ook altijd nat in nat. De kalkverf is vrij donker als je hem aanbrengt, maar droogt licht op. In het begin lijkt het patroon dus ook heel heftig, maar dit wordt vanzelf rustiger als het is opgedroogd. Zijn de kleurnuances nog te heftig? Breng dan een extra laag (onverdund) aan.

 

HET RESULTAAT van Fresco kalkverf

En dan nu het eindresultaat! Ik ben er zo ontzettend blij mee en Mars gelukkig ook! Toen hij de muur voor het eerst zag zei hij meteen: ‘Heel tof mop, echt een mooie kleur’! En ik kan je vertellen; zo enthousiast is hij niet vaak dus ik ben blij dat hij er net zo blij mee is! De kleur geeft ontzettend veel warmte en laat onze meubels mooier uitkomen. Ook ben ik heel blij dat ik voor kalkverf heb gekozen, de kleurnuances geven een speels effect en geven de muur karakter. Een kleine aanpassing met groots effect dus!

 

 

Liefs, Kim

 

Kim Huisman Pure & Original

Mijn naam is Kim Huisman en ik ben gek op interieur! Sinds jongs af aan ben ik altijd al bezig geweest met het stylen van mijn eigen kamer. Meerdere stijlen en kleuren zijn dus ook al de revue gepasseerd. Sinds 2 jaar heb ik mijn eigen plekje en is mijn passie voor interieurstyling nog meer gegroeid. Ik hou van veel wit, een bohemian touch, natuurlijke materialen met een stoer industrieel randje.

 

Deel dit artikel