Van saaie wand tot kamerbreed wandmeubel

 Als interieur styliste werk ik al jaren met de producten van Pure & Original. Voor de shoots met de bladen ben ik grootverbruiker van Fresco en Marrakech Walls, die ik het liefst eigenhandig opbreng met blokkwast en spaan bij de decorbouwer.  Je kunt dus gerust zeggen dat ik groot fan ben, want wie wil nou niet muren die tot leven komen met een likje verf?!

Al vijf jaar stond dit project helemaal bovenaan mijn lijstje. Toen ik voor een van mijn shoots voor de bladen op een fotolocatie kwam, waarvan de bewoners een betonnen bandje uit gasbeton blokken had opgetrokken en overgeschilderd in een stootvaste beton verf was ik overtuigd. Dit was het juiste  materiaal voor ons wandmeubel, die ervoor zou zorgen dat onze saaie recht toe recht aan wand een functie kreeg, het zit- en eetgedeelte in tweeën zou splitsen

Moodboard Marit Saladini Slow Living wandproject Pure & Original

Gasbeton blokken voor Slow Living wandproject

Het mooie van gasbeton, is het beton is, maar dat het poreus en zacht genoeg is om scherpe randen, rond af te zagen en te schuren,  waardoor je mooie “wabi-sabi” organische hoeken en randen creëert, die net die imperfecte handgemaakte zachte  touch meegeven aan onze persoonlijke stijl, die zich tegenwoordig het beste onder de Slow Living woonstijl laat scharen, tel daarbij de organische gevormde meubels van rustiek Nagawood, de bouclé bank, de vloer van natuurlijk microcement, de linnen gordijnen en het minimalistisch lichte en warme kleurenpallet van de Pure & Original kleur Bone bij op, en de alles straalt natuur en rust uit. Precies zoals we het willen.

We hebben een week lang een fantastisch team in huis gehad van klus- en schildersbedrijf Jormundo Mendes, die voortvarend aan de slag ging met mijn 3d ontwerp en moodboard. De massief eiken planken met schorsrand heb ik zelf uitgezocht en op maat laten zagen bij Schijf Restoric in Uithoorn. Aan het inde van de week stond er een volledig wandmeubel met plankenkast en zat de eerste stuclaag erop. Wow !

Coffee Cream Fresco Marit Saladini Pure & Original
Carazzo Coffee Cream
Fresco Coffee Cream
Credits: Marit Saladini

Aan de slag

Stap 1: Op kleurenjacht

Ik ben uiteraard eerst de juiste kleur gaan zoeken met de Pure & Original kleurkaart in de hand op de positie waar ik de kleur wilde aanbrengen. Ik heb voor de lichte kleur gekozen, die afsteekt tegen het overige wit van de RAL 9003 op de wanden en plafond, zonder geel te worden, maar wel meet kleurdiepte genoeg om het wolkerige poederige effect te laten zien van de fresco kalkverf.

Stap 2: Bestellen kleur en verzamelen gereedschap

Na het bestellen van de blikken WallPrim Pro gemengd in de kleur Bone, en Fresco kalkverf ook gemengd in de kleur Bone voor de muur, de blikken Carrazzo matte lak voor het schilderen van de bank ook in de kleur Bone, ben ik het juiste gereedschap in huis gaan halen voor de klus. Ik heb hiervoor een blokkwast gekocht, een verfbakje met kleine rollertjes. (Action) rollen afplaktape, Universele ontvetter en een kwast met lange fijne haren.

Stap 3 & 4: Ontvetten muur en afplakken

Ik ben eerst begonnen om de wanden goed schoon te maken met een sopje Albastine Universele Ontvetter en heb ik dit goed laten drogen voor de volgende stap; het afplakken van de muren en plafonds.

Stap 5: Opzetten WallPrim Pro en OmniPrim Pro

De basis van de glad gestucte muren en het bankje in de woonkamer was  perfect voor het opzetten  van de muurverf en Carrazzo matte lak,  maar omdat alle gestucte delen ook zuigende vlakken zijn is het raadzaam om de eerste verflaag op te zetten met een primer, voorgemengd in de kleur Bone.  De primer zet je makkelijk op met een verfrollertje en in ons geval dekte deze al in één enkele laag, die ik één nacht heb laten drogen.Hetzelfde hebben we gedaan voor de wandbank. Deze werd eerst met een laag primer OmniPrim Pro geschilderd en heb ik een nacht laten drogen.

 

Stap 6: aanbrengen Fresco Kalkverf

Na het drogen kon het allerleukste gedeelte van de klus beginnen. Het verven met de blokkwast! Eerst nog even de instructies van de Fresco kalkverf goed doorlezen. Even goed doorroeren en nu dan echt aan de slag. Gewapend  met een blokkwast in mijn ene hand en in de andere hand het verfbakje tot het randje gevuld met de Fresco kalkverf ging ik aan de slag op de trap. Van boven naar beneden werkende met kris kras bewegingen tot de hele wand bedekt is.

Na de tweede laag, is het wolkerige en streperige  effect is nu al groots, ondanks ik voor een lichte kleur heb gekozen. Bij deze verf geldt; Hoe donkerder de verf hoe grootster het effect. Nu even afwachten tot de volgende dag om te zien hoe de verf is opgedroogd, maar ik word er nu al heel bij van en gelukkig mijn man Daniel en onze dochter Dunya ook.

Stap 6: aanbrengen Carazzo lakverf

Met schilderklussen werk je altijd van boven naar onder, Het bovenste gedeelte is dus gedaan van de wanden en kast. Dus kon ik aan de slag met het bankje. Deze wilden we  slijt- en stoot vast in de lak hebben dus hebben we de Carazzo matte lak gekozen. Het moet een sterke lak zijn, want  men moet kunnen zitten op het bankje, zonder dat het afgeeft, maar er moeten  ook  vazen en andere decoratie opgezet kunnen worden.

Deze sterke lakverf op waterbasis is trouwens ook geschikt voor vloeren en trappen met een matte uitstraling, maar dus ook toepasbaar op keukenkasten, trappen, houten, betonnen en cementvloeren binnenshuis. Dus ideaal voor ons bankje.

Stap 7: afplaktape verwijderen

Nu nog de laatste stap in de klus voordat de afplaktape eraf getrokken kan worden.

 

 

Na de Make-Over

Wat een verschil, het plaatje klopt nu helemaal. Ondanks het lichte minimalistische interieur is het warm en behaaglijk. Alles mooi ton sur ton. Met de  subtiele kleurnuances in de kalkverf van de muur komt het wandmeubel nog meer tot leven.  Alles straalt eenvoud, ambacht en rust uit. The picture perfect voor ons.

 

Ciao Marit

Door Marit Saladini

Marit Saladini is sinds 2007 professioneel werkzaam als stylist en redacteur in de Nederlandse media. Sinds mei 2019 werkt ze als een freelance interieur styliste voor bladen als Vtwonen, Libelle en merken als Raw Materials, Beter Bed en Cosnetino. Haar persoonlijke stijl kan het beste worden omschreven als tijdloos en verfijnd. Ze houdt ervan om een subtiel etnisch tintje aan haar stijl toe te voegen, met ambachtelijke materialen en natuurlijke producten, zoals Marrakech Walls.

Deel dit artikel