Van kitsch naar chique met de juiste plafondverf

Ik hou van items met een verhaal. Een vaas uit een klein atelier, een plaat uit de Hortus, een foto genomen tijdens een mooie reis… Met veel plezier sieren ze mijn interieur. Iedere dag geniet ik van de verhalen achter de producten. Toen de keuze voor een woning eraan zat te komen kozen we dan ook voor een oude jaren ’30 woning.

Sierlijsten aan het plafond

In onze nieuwe woning is de woonkamer versierd met sierlijsten en ornamenten aan het plafond. De woning is bijna 100 jaar oud, de sierlijsten helaas niet. Maar ze zijn wel goed op leeftijd. Gelukkig is de kwaliteit nog erg goed, dus een verfbeurt kunnen ze wel aan!

Vergeeld en ouderwets

Toen wij de woning kochten was de woonkamer geschilderd met gele tinten. Licht gele wanden, donkergele sierlijsten en zelfs een geel plafond. Het was oud, muf en groezelig. Iedereen die de ornamenten zag reageerde met ‘iew wat lelijk!’. Maar daar zal snel verandering in gaan komen met een kleine aanpassing.

Silk White Classico Iris Floor Pure & Original
Classico Silk White

Het plafond schilderen

Met veel plezier begonnen wij aan het schilderen van het plafond. Weg met die groezelige gele kleur. Hallo fris wit! Niet zomaar wit, we kozen voor Silk White, een wit met blauwe ondertoon.

Verschillende tinten wit

Specifiek koos ik voor deze wit tint, en geen ‘gewone’ wit of RAL 9010.  ’s Avonds geven de lampen in de woonkamer namelijk een warm, gelig licht. Dit licht creëert in combinatie met ‘gewoon’ wit een erg warme tint wit. Deze tint vind ik te warm. Omdat we in de rest van het interieur ook al met warme rood, zand en bruin tinten werken wil ik dat het plafond fris wit blijft. Door de blauwe ondertoon in de Silk White toont het plafond minder snel gelig i.c.m. warme lichtbronnen.

Ornamenten schilderen

Terwijl ik mij ontfermde over het rollen van het plafond ging mijn vriend aan de slag met zijn penseel om de ornamenten te witten. Wat was dat een klus! Zo veel kleine details welke allemaal één voor één geschilderd moesten worden. Maar wat een verschil maakt het zeg! Het plafond is super wit. Echt héél wit. Fris, clean en strak. En wat hebben de ornamenten een totaal andere uitstraling gekregen! Van ‘iew wat lelijk!’ reageert iedereen nu met ‘wow wat chique!’. Kijk, wat een kleurtje wel niet kan doen.

De rest van de wanden krijgen binnenkort ook een nieuw kleurtje. En uiteraard komt er nog een mooie lamp te hangen 😉 Stay tuned!

Verf kopen

De verf schafte ik aan bij Esatto in Rijnsburg. Wat een prachtige winkel! Heerlijk om de sfeer te proeven en inspiratie op te doen. De meiden geven fantastisch advies en je kan ze het hemd van het lijf vragen met vragen over interieur, kleuren, styling en verf.

Iris Floor Pure & Original

Een blog door Iris Floor voor Pure & Original. Allround stylist, creatief adviseur & ontwikkelaar bij Ayame styling & design.

Deel dit artikel