Interieur trend mat wit, hoe pas je deze trend toe?

Een interieur met diepte in wittinten
Wit is verreweg de meest gekozen kleur voor in het interieur. Gebroken wit- of roomwitte wanden, verkeerswit voor op het plafond, en warm wit voor op de vloer. Er zijn zó veel verschillende wittinten om uit te kiezen!

Matzwart

De afgelopen tijd zagen we de intrede van de trendkleur matzwart in het interieur. Dat kwam met mede door de populariteit van zwart staal. Hierdoor was matzwart niet meer alleen maar industrieel en stoer, maar kon het ineens in ieder interieur!

Van zwart naar wit

Het was even wennen, ineens al die zwarte deuren en kozijnen, maar ondertussen kunnen we er echt niet meer omheen, een matzwarte stalen deur in huis is eigenlijk heel normaal geworden. Maar niets is voor altijd, want net nu we gewend zijn aan de invloed van zwart ligt er een nieuwe kaper op de kust: wit!

Wit is natuurlijk nooit weg geweest. Menig woning is gedompeld in een bad van witte verf. Witte wanden, witte plafonds, een witte keuken en ga maar door. Voordat de zwarte kozijnen en deuren hip waren, was wit immers de ‘standaard’. Dus wat is er dan nu veranderd?

Trendkleur wit anno 2020

Waar ik ook al mee begon, er zijn héél veel tinten wit. Want wit is echt niet zomaar wit. De meest gekozen kleur wit voor het interieur is RAL 9010, een wit met hele kleine tint van zachtgeel wat de kleur warmte geeft.

Als je kijkt naar de ‘standaard’ deuren en kozijnen zijn die vaak uitgevoerd in RAL 9010 met een zijdeglans afwerking. Dat wil zeggen dat er een licht glansje op zit. Maar natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden!

De laatste tijd zien we dat mat wit in opkomst is. Een heldere, frisse wit tint met een super matte afwerking. Mat witte deuren en raamkozijnen zijn fris en brengen veel licht naar binnen. Én het staat ook prachtig met staal en glas! Dus nee, je hoeft je zwart stalen deur er niet weer uit te slopen voor een on-trend witte variant, je kan ‘m ook gewoon een likje verf geven.

Om staal te schilderen gebruik je een sterke lakverf, bijvoorbeeld Carazzo.

Help, mijn witte interieur voelt hard en kil aan!

Een wit interieur kan soms doodslaan, het voelt hard en kil aan. Door te kiezen door een volle verf met diepte voeg je leven toe aan de wanden, hierdoor voelen ze minder hard aan en ontstaat er sfeer. Deze diepte wordt gecreëerd door zowel de verf zelf (denk dan aan de ingrediënten, zijn deze synthetisch of natuurlijk?), maar vooral ook de pigmenten en afwerking voegen heel erg veel toe. Natuurlijke pigmenten voelen veel fijner aan dan synthetische pigmenten, ze zijn dieper van kleur en maken altijd een mooie match. Bij de afwerking dan denk je aan de finish, heeft de verf een glans, of is deze mat? Een glans kan soms hard en onpersoonlijk aandoen, daarom is het fijn om voor een groot oppervlak te kiezen voor een matte muurverf, bijvoorbeeld Classico krijtverf.

Hoe krijg ik diepte in het interieur met wit?

Wat ook steeds meer in opkomst is, is structuurverf in een wit tint. Want witte wanden zijn prachtig, maar structuur breng extra veel extra diepte met zich mee! Juist in een wit tint is dit heel goed te ervaren.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld kijken naar Fresco kalkverf of Marrakech Walls betonlook verf. Dit zijn verfsoorten met natuurlijke kleurnuances welke je ruimte direct tot leven laten komen. Hoe meer pigment de verf bevat, hoe meer nuances er tonen. Hoe lichter de kleur, hoe minder nuances. Met wit zal je dus niet veel nuance zien, het is een heel zacht, subtiel effect. Maar je voelt het wel. De afwerking is intens mat (kalkmat) wat een hele fijne rustige sfeer met zich meebrengt. En de nuances, ook al zijn ze vrijwel niet zichtbaar, ze zijn er toch.

Milk White Marrakech Walls Cami Tidbits Pure & Original
Muren: Marrakech Walls Milk White
Fotografie: Cami Tidbits

Hoogglans wit of mat wit?

Natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat de functie is voor de ruimte, voordat je een keuze maakt in verfsoort, afwerking en kleur.

Voor een ruimte waar je je comfortabel en warm wilt voelen, zoals de woonkamer, kies je sneller voor een matte afwerking en nuance, bijvoorbeeld door een combinatie te maken van krijtverf en kalkverf. Combineer dit met zachte stoffen en een wollen kleed en de huiselijke sfeer trekt je naar binnen.

Voor een zakelijke ruimte kies je eerder voor een glanzende lak en praktische, afwasbare muurverf, bijvoorbeeld Traditional Paint en Licetto. De combinatie van een glansverf en matte afwasbare muurverf stralen kwaliteit en professionaliteit uit en zijn natuurlijk heel erg praktisch.

 

Iris Floor Pure & Original

Een blog door Iris Floor voor Pure & Original. Allround stylist, creatief adviseur & ontwikkelaar bij STUDIO Kapstok.

Deel dit artikel