Haal jouw favoriete vakantiebestemming in huis met kleur

Het is vakantieperiode, een tijd waarin een groot deel van Nederland zijn of haar koffers pakt en naar het buitenland vertrekt. Tijdens deze reisjes dompel je jezelf helemaal onder in de sfeer van jouw vakantieland en je geniet van alle lokale kleuren en geuren. Wat nou als je dit gevoel en deze sfeer vast zou kunnen houden eenmaal terug van vakantie? Dit kan met kleur en eventueel textuur, wij laten het je zien!

Spanje

Haal de spaanse vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In Spanje zie je vaak levendige en heldere kleuren terug:

 1. Wit: Witte gebouwen zijn kenmerkend voor veel Spaanse steden en dorpen, vooral in de zuidelijke regio’s zoals Andalusië. Het witte pleisterwerk wordt vaak gebruikt vanwege de hittebestendige eigenschappen.
 1. Geel: Gele gebouwen zijn ook vrij gebruikelijk in Spanje, vooral in de regio’s Catalonië en Valencia. De gele tinten geven een mediterrane uitstraling en passen goed bij het zonnige klimaat.
 1. Rood: Rode daken zijn veelvoorkomend in Spanje, vooral in historische steden zoals Toledo en Segovia. De rode kleur komt van de traditionele keramische dakpannen die vaak worden gebruikt.
 2. Blauw: In kustplaatsen zie je vaak blauwe accenten in het straatbeeld. Dit kan variëren van lichtblauwe tinten op deuren en ramen tot levendige blauwe gevels in vissersdorpjes.
 3. Groen: Parken en tuinen in Spanje brengen veel groen in het straatbeeld. Steden hebben vaak prachtige parken en pleinen met groene bomen en grasvelden waar mensen kunnen ontspannen.

 

 

Turkije

Haal de turkse vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In het straatbeeld van Turkije zie je een scala aan kleuren, variërend van traditionele architectuur tot moderne stedelijke gebieden:

 1. Wit: Net als in Spanje zijn witte gebouwen prominent aanwezig in Turkije, met name in de mediterrane kustplaatsen zoals Bodrum en Antalya. Wit wordt vaak gebruikt vanwege de verkoelende effecten in het warme klimaat.
 2. Aardekleuren: Turkse steden hebben vaak gebouwen met aardetinten, zoals bruin, beige en terracotta. Deze kleuren worden vaak geassocieerd met de traditionele architectuur en passen goed bij het historische karakter van veel steden.
 3. Blauw: Blauwe tinten zijn wijdverbreid in kustgebieden, met name in de regio Egeïsche Zee. Blauwe accenten op deuren, ramen en gevels kunnen een mediterrane en maritieme sfeer creëren.
 4. Rood: In sommige historische gebieden van Turkije, zoals de oude stad van Istanbul, kunnen rode accenten worden gevonden op daken en gevels. Deze rode tinten zijn vaak afkomstig van traditionele keramische dakpannen.
 5. Goud: Turkije heeft een rijke culturele geschiedenis, en goudkleurige accenten komen vaak voor in monumenten, moskeeën en paleizen. Goud wordt vaak gebruikt om de pracht en praal van historische gebouwen te benadrukken.

 

Griekenland

Haal de griekse vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In Griekenland zie je een combinatie van traditionele en mediterrane kleuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren die je kunt tegenkomen:

 1. Wit: Witte gebouwen zijn een kenmerkend aspect van de Griekse architectuur. Vooral op de eilanden, zoals Santorini en Mykonos, zijn de traditionele huizen en gebouwen vaak witgekalkt. Dit witte pleisterwerk creëert een helder en schilderachtig contrast met de blauwe zee en de lucht.
 2. Blauw: Blauwe tinten zijn wijdverspreid in het Griekse straatbeeld, vooral op de eilanden. Deuren, luiken, kozijnen en daken worden vaak geschilderd in verschillende tinten blauw, variërend van lichtblauw tot diepblauw. Deze kleur wordt geassocieerd met de zee en symboliseert de hemel in de Griekse traditie.
 3. Okergeel: Okergele gebouwen zijn ook veelvoorkomend in Griekenland. Deze warme kleur komt vaak voor in historische steden zoals Athene en Rhodos. Het geeft een mediterrane en aardse sfeer aan de straten.
 4. Roodbruin: Sommige traditionele huizen in Griekenland hebben rode of roodbruine daken en accenten. Dit wordt vaak gezien in dorpen op het vasteland, waar traditionele bouwmaterialen zoals terracotta kleidakpannen worden gebruikt.
 5. Groen: Griekenland heeft een overvloed aan groen, vooral op het vasteland en in de bergachtige regio’s. Bomen, planten en parken brengen groene tinten in het straatbeeld en zorgen voor een verfrissend contrast met de witte en blauwe architectuur.

Italië

Haal de italiaanse vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In het straatbeeld van Italië zie je een rijke verscheidenheid aan kleuren, variërend van historische gebouwen tot bruisende steden en charmante dorpen:

 1. Geel: Gele gebouwen zijn karakteristiek voor veel Italiaanse steden en dorpen, vooral in Toscane. De warme tinten van geel zorgen voor een sfeervolle en zonnige uitstraling.
 2. Rood: Rode daken en accenten zijn veelvoorkomend in het Italiaanse straatbeeld, vooral in historische steden zoals Rome, Florence en Venetië. Traditionele keramische dakpannen en rode bakstenen worden vaak gebruikt in de architectuur.
 3. Bruin: Veel Italiaanse steden hebben gebouwen met aardetinten, zoals bruin en terracotta. Deze kleuren geven een warme en rustieke uitstraling, vooral in historische centra en landelijke gebieden.
 4. Groen: Groene tinten zijn te vinden in de vele parken, tuinen en pleinen in Italiaanse steden. Van formele tuinen tot sfeervolle olijfboomgaarden en wijngaarden, het groen brengt een vleugje natuur in het straatbeeld.
 5. Crème en pasteltinten: In kustplaatsen en eilanden langs de Italiaanse kust zie je vaak gebouwen in zachte crème- en pasteltinten. Deze kleuren passen goed bij het maritieme thema en creëren een ontspannen en elegante sfeer.

 

Portugal

Haal de portugese vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In het straatbeeld van Portugal zie je een levendig en divers kleurenpalet. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren die je kunt tegenkomen:

 1. Wit: Witte gebouwen zijn prominent aanwezig in het Portugese straatbeeld, vooral in de historische centra van steden zoals Lissabon en Porto. Het witte pleisterwerk wordt vaak gebruikt vanwege de verkoelende eigenschappen en het creëert een helder en schoon uiterlijk.
 2. Geel: Gele tinten zijn veelvoorkomend in Portugal, met name in de zuidelijke regio’s zoals de Algarve. Gele huizen en accenten voegen een vrolijke en zonnige sfeer toe aan het straatbeeld.
 3. Blauw: In kustplaatsen en vissersdorpjes langs de Portugese kustlijn zie je vaak blauwe tinten. Blauwe deuren, ramen en gevels dragen bij aan de maritieme sfeer en brengen frisheid in het straatbeeld.
 4. Terracotta: Roodbruine terracotta-tinten komen vaak voor in Portugese architectuur, met name op daken en gevels. Dit wordt bereikt door het gebruik van traditionele kleidakpannen, die een warme en rustieke uitstraling geven.
 5. Pasteltinten: In sommige steden en dorpen, zoals Aveiro en Évora, zie je pastelkleurige huizen en gebouwen. Zachte tinten zoals roze, lichtblauw en lichtgeel creëren een charmante en romantische sfeer.

Egypte

Haal de egyptische vakantiesfeer in huis met verf van Pure & Original

In Egypte zijn er verschillende kleuren die kenmerkend zijn voor het land en de cultuur:

 1. Goud: Goud is een belangrijke kleur in de Egyptische cultuur en geschiedenis. Het wordt geassocieerd met rijkdom, pracht en praal. In oude Egyptische kunst en architectuur werden gouden accenten gebruikt om de goddelijkheid en macht van farao’s en goden weer te geven.
 2. Zandkleur: De kleur van het woestijnzand is een kenmerkende kleur van Egypte. De warme aardetinten, variërend van lichtbruin tot diep oranje, zijn wijdverspreid in de woestijnlandschappen van Egypte en worden vaak geassocieerd met de Sahara.
 3. Turquoise: Turquoise, een mix van blauw en groen, wordt geassocieerd met de Rode Zee en de prachtige koraalriffen voor de kust van Egypte. Deze kleur wordt vaak geassocieerd met de schoonheid van de onderwaterwereld en wordt gebruikt in sieraden en decoraties.
 4. Blauw: Blauw is een belangrijke kleur in de Egyptische cultuur en religie. Het wordt geassocieerd met de Nijl, de levensader van Egypte, en symboliseert vruchtbaarheid en vernieuwing. Blauwe tinten kunnen worden gezien in kunst, muurschilderingen en keramische tegels.
 5. Wit: Wit wordt geassocieerd met zuiverheid, reinheid en spiritualiteit. Witte kleding wordt vaak gedragen bij religieuze en ceremoniële gelegenheden, en witte gebouwen en tempels zijn te vinden in verschillende historische sites, zoals de piramides van Gizeh en de tempels van Luxor.

Curaçao

Haal curacao in huis met verf van Pure & Original

Op Curaçao is kleur absoluut niet te missen! De kleuren die er het meeste uitspringen op dit tropische eiland zijn:

 1. Blauw: Het heldere, azuurblauwe water van de Caribische Zee rondom Curaçao is een van de meest kenmerkende elementen van het eiland. Het intense blauw van de zee is overal aanwezig en creëert een prachtig contrast met de witte zandstranden. Dit kenmerkende blauw is een symbool geworden voor de schoonheid van het eiland.
 2. Pastelkleuren: De kleurrijke en charmante pastelgekleurde gebouwen in de historische wijk van Willemstad zijn een iconisch beeld van Curaçao. De gevels zijn geschilderd in zachte tinten zoals roze, geel, lichtblauw en lila. Deze pastelkleuren geven de straten van Willemstad een vrolijke en levendige uitstraling en zijn een onderscheidend kenmerk van het eiland geworden.
 3. Felgekleurde gevels: Naast pasteltinten zijn er ook gebouwen met opvallende en heldere kleuren te vinden in het straatbeeld van Curaçao. Felgele, groene, oranje en blauwe gevels voegen een speels en levendig element toe aan de omgeving.
Deel dit artikel