Gevel schilderen

Schilderwerk buiten
De temperaturen worden steeds aangenamer, we verruilen de woonkamer voor de tuin. Het is heerlijk weer om buiten aan de slag te gaan en het buiten schilderwerk aan te pakken.

De gevel van je huis is natuurlijk het visitekaartje en bepaalt hoe verzorgd je woning overkomt. Door weer en wind en de tijd kan een gevel flink aangetast worden. Regelmatig schoonmaken, mos verwijderen en schilderwerk bijhouden zijn onmisbaar.

Voor een mooie uitstraling is het schilderen van de gevel één van de manieren om je woning op te frissen. Een oude woning renoveer je hiermee en een moderne woning krijgt zo een totaal andere sfeer. Het schilderen van een gevel is een stuk voordeliger dan een gevelrenovatie.

Steeds meer zien we dat gevels geschilderd worden met een matte verf laag. Pure & Original heeft hier een prachtige verfsoort voor: Kalei verf. Je kunt met deze verf over de stenen en voegen heen schilderen om de woning of buiten-muren een nieuwe kleur en uitstraling te geven. De steen en voeg blijft subtiel zichtbaar en dat geeft zo’n mooi, authentiek effect!

 

Mineral White Quartz Kalei Erwin Floor Pure & Original
Quartz Kalei Mineral White
Credits: Erwin Floor

Kalei

“Kaleien” zit tussen pleisteren en verven in en is heel goed zelf te doen. Het is een oude techniek die al honderden jaren wordt toegepast. De verf is regen en weerbestendig, laat de muren ademen en bevat  een anti-groen systeem dus blijft langer mooi van kleur.

Vroeger was het “kaleien” een flinke klus omdat er veel lagen aangebracht moesten worden. De kalei van Pure & Original is kant en klaar, smeuïg en eenvoudig met de speciale Kalei-borstel aan te brengen. Door het 10 jaar systeem hoef je dit maar eens in de tien jaar te doen.

Buiten schilderen

Waar kan Kalei op worden aangebracht? Op stukwerk, beton, cement, baksteen of op houten panelen. De verf wordt veelal gebruikt op gevels of bijvoorbeeld buitenmuren in de tuin.
Een lelijke beton-muur krijgt een totaal andere uitstraling met een mooie kleur Kalei. Let er wel op dat nieuw stucwerk eerst 30 dagen goed moet drogen voordat de Kalei kan worden aangebracht.

Kleur kiezen

De kleur bepaalt de sfeer dus bekijk de kleurenkaart en zoek de kleur die bij de woning past. Alle Pure & Original verf is in meer dan 120 kleuren te mengen. Door de kleur direct te laten mengen bij een van de sterdealers kun je meteen aan de slag en krijg je geen kleurverschil. Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste kleur? De dealers geven je graag kleuradvies. Kalei is ook mooi te combineren met de authentieke tinten buitenverf voor de kozijnen.

Moonstone Quartz Kalei Pure & Original
Quartz Kalei Moonstone

Soorten Kalei

Er zijn twee soorten Kalei: De Quartz kalei en de Calx kalei.

  1. Quartz Kalei bevat Quartz, het is een dikke verf met een matte uitstraling. Het rond de stenen iets af en vult de voegen voor een authentieke uitstraling.
  2. Calx Kalei is een gladde verf met een kalkmatte kalk verf look. Het is vochtregulerend, mat van uitstraling en is vuil resistent. Het kan rechtstreeks op de muur gezet worden. Calx Gladde Kalei houdt gevels permanent droog tot op een maximum diepte.

Een verdere afwerking is niet nodig. Voor een oude uitstraling wordt vaak een extra laag verf aangebracht zodat de laag wat dikker wordt en de stenen en voegen meer afvlakt.

 

Soft Taupe Calx Kalei Pure & Original
Muur links: Calx Kalei Mineral White
Muur rechts: Calx Kalei Soft Taupe

Hoe verf je de gevel of buitenmuur?

Volg het stappenplan voor de schilder klus:

  • Stap 1: De gevel moet vrij zijn van mos en roetaanslag en losse delen moeten worden verwijderd.
  • Stap 2: Bij een sterk zuigende ondergrond eerst Wallfix aanbrengen.
  • Stap 3: Als de Wallfix goed droog is kun je de eerste laag Kalei opzetten met de Pure & Original kalei blokkwast. Naar wens kun je na droging een extra laag aanbrengen. Lekker laten drogen en je geven is weer prachtig verzorgd.
Silk White Quartz Kalei Pure & Original
Houtwerk kozijn: Traditional Paint High-Gloss Flannel Grey
Muur: Quartz Kalei Silk White

TIP: Schilder de gevel niet bij hele hoge temperaturen en in de volle zon, het droogt dan te snel op en trekt niet voldoende in de gevel. Dus zoek een geschikte dag op.

Meer technische informatie over de verf vind je op de website.

Ik kan me voorstellen dat je graag advies wilt hebben over de juiste manier van schilderen of misschien twijfel je over de ondergrond? Ga naar een van de dealers of neem dan contact op via info@pure-original.com, stuur een paar foto’s mee voor advies op maat.

Marije Develing Pure & Original

Een blog van Marije Develing interieurontwerper en blogger bij Maison Belle voor Pure & Original

Deel dit artikel