Complete woning make-over met Pure & Original verf

Afgelopen zomer begon ik aan de renovatie van mijn huis. Een huis van 40 jaar oud wat een enorme update nodig had. Van vloeren tot wanden, van keuken tot badkamer. Alles is vernieuwd en aangepast naar de tijd van nu. En natuurlijk is alles ook opnieuw geschilderd, zowel binnen als buiten. Het blijft gaaf om te zien hoe een andere kleur of een mooie verfstructuur een huis snel een frisse en nieuwe look kan geven. Ik deze blog laat ik dan ook een heel aantal voor foto’s zien zodat dit verschil duidelijk zichtbaar is.

NA NA Kristel van Leeuwen Pure & Original

In dit huis zijn alle wanden en plafonds opnieuw gestuct. De wanden zijn daardoor dus sterk zuigend. Wil je daar de muurverf op zetten dan is het nodig om de wanden eerst goed voor te behandelen. Dan begin je met de WallFix. Dat is een kleurloze en waterige laag die je op kunt zetten met een roller. Let er daarbij wel op dat je geen druppelvorming gaat krijgen, die druppels drogen namelijk op en zie je later door je verf heen en dat is niet mooi. Je kunt ook een spons gebruiken om de WallFix op de muren aan te brengen. De WallFix zorgt ervoor dat de poederige wanden na het stucwerk niet meer sterk zuigend zijn en daardoor de verf beter laat opbrengen. Maar dan ben je er dus nog niet. Voor je de muren echt kunt gaat kalken zet je er nog een WallPrim op. Deze kan in kleur van je muurverf maar ook in wit. Ik koos voor wit omdat ik alle wanden en plafonds zou gaan kleuren met kalkverf maar niet overal dezelfde kleur kalkverf zou gaan toepassen. En kalkverf moet je sowieso in twee lagen opbrengen voor het streperige of wolkerige effect dus een witte ondergrond is dan prima.

Op de begane grond heb ik een licht kleurenpalet gebruikt om een open sfeer te houden.  Ik houd van de warme sfeer die past bij de landelijke woonstijl maar wel gecombineerd met strakkere vormgeving van enkele meubels en details als een lamp, kraan of staallook binnendeur. Voor die lichte basis in huis heb ik gewerkt met nude, beige en beigebruine tinten. Het landelijke en stoere wilde ik terug laten komen door met kalkverf te gaan werken. Ik ben daar al jaren fan van omdat het karakter geeft aan de wanden die ik heel prettig vind.

Alle wanden in de woning zijn dan ook hiermee geschilderd, van de begane grond tot aan de zolder. En niet alleen de wanden, ook op de plafonds heb ik de kalkverf toegepast.

Voor je begint met het aanbrengen van de kalkverf heb je een verfbak nodig, een bak water en een kalkkwast. Een kalkkwast heeft lange haren en loopt op het einde plat toe waardoor je strak kunt werken in de overgangen naar een plafond of andere wand. Je kunt de verf aanlengen met water en dat op de wand aanbrengen maar je kunt ook je kwast in de verf dopen en daarna een beetje in de bak met water en dan op de wand opzetten.

Je kunt kalkverf kris kras opzetten door in wolkjes beweging met de kwast over de wand te gaan maar je kunt ook in banen werken, dus van boven naar beneden strijken en andersom. Ik heb voor deze laatste optie gekozen omdat ik dat iets strakker vind dan het wolkerige effect. Dat kan in de donkere tinten dan wat opvallender zijn en dat wilde ik nu niet, ik wilde meer rust in het huis.

Kalkverf in de keuken

Voor de wanden in de keuken heb ik de kleur Old Linen gekozen, een lichte beige kleur. Deze combineert heel warm met het vergrijsd bruine eikenhout van de keukenfronten.

Op de wand bij de eettafel vond ik het leuk om daar net wat anders te doen dus heb ik ervoor gekozen om een lambrisering van verf aan te brengen. Tot ongeveer 160 centimeter vanaf de vloer heb ik met Fresco kalkverf de kleur Dried Clay opgezet. Daarboven weer de kleur Old Linen. Deze lambrisering zorgt voor een subtiele decoratie op de muur zonder heel aanwezig te zijn. Ook biedt dit leuke mogelijkheden in de styling door er een aantal mooie items wanddecoratie over heen te hangen.

Eenheid in het interieur door kleur

De kleur Dried Clay komt ook terug op de trappen, binnendeuren , deurkozijnen en plinten. Daarvoor gebruikten we de matte lak. Door deze kleuren op de wanden en deuren te herhalen krijg je eenheid in je interieur en past het allemaal bij elkaar. De kleur Dried Clay heb ik jaren geleden eens in Fresco kalkverf bij een opdracht geadviseerd en daar vond ik hem zo mooi dat ik deze altijd heb onthouden en nu in mijn huis wilde gebruiken. Het is een vergrijsde bruintint, heel natuurlijk en rustig waar ik erg van houd. En de kleur sluit ook helemaal aan bij de waaltjes die in de hal en keuken zijn gelegd dus ik geniet van deze combinatie.

In de nis achter de kookplaat zitten geen tegels om de wanden te verfraaien of schoon te houden maar kalkverf met een beschermende laag. Dat is de matte Dead Flat Eco Sealer van Pure and Original en zorgt er voor dat er geen vuil en vlekken in de verf trekt.

De sealer geeft een heel subtiel zijdemat tintje aan de muur. Ook de puur betonnen aanrechtbladen zijn met de sealer behandeld en daarmee beschermd en goed af te nemen met een vochtige doek.

Een sober karakter in de woonkamer met kalkverf

Omdat in dit huis de keuken en woonkamer in elkaar overlopen heb ik ook in de woonkamer de kleur Old Linen in Fresco kalkverf op de muren en het plafond toegepast. Dat geeft de hele ruimte een bepaald sober karakter maar met andere materialen is wat meer kleur toegevoegd, zoals met de raambekleding, meubelstoffen en decoratie.

Thunder Sky en Wild Garlic in een stoere jongenskamer

De slaapkamers in dit huis hadden allerlei felle kleuren zoals geel en verschillende tinten blauw. Hiervan is inmiddels niets meer van terug te zien.

Met mijn 11-jarige zoon heb ik een stoer kleurenpalet voor zijn slaapkamer uitgekozen en daarbij een behang gecombineerd met een verweerde steense muur.  De donkere wand is in de kleur Thunder Sky geverfd en de overige wanden en het plafond in de een zachte grijstint Wild Garlic. Samen met de vloer in betonlook maakt dit een stoere jongenskamer.

 

Old Romance en Rose Dust in de slaapkamer

Voor het eerst heb ik in mijn eigen huis twee ‘echte’ kleuren gebruikt, en wel op mijn slaapkamer. Daar heb ik als basis op de wanden en het plafond de kleur Old Romance toegepast en als accent op de wand maar ook in lak op de slaapkamerkast de kleur Rose Dust.

Voor ik de kast in deze aubergine kleurige tint kon schilderen moest ik ook hier eerst een primer op zetten zodat de verf goed zou hechten. Ik zag het al helemaal voor me, deze warme tinten vormden een perfecte basis die ik in het beddengoed en styling terug kon laten komen.

Op de kast zitten bronskleurige meubelgrepen en deze combinatie met de verfkleur op de kast vind ik prachtig. In de oude potten staan nu een aantal sfeervolle takken en daarmee is deze slaapkamer super sfeervol geworden.

Badkamer make-over met Marrakech Walls

Aansluitend aan mijn slaapkamer zit een kleine badkamer. Daarin is een wastafel en een aparte douche gecreëerd. Ik wilde in deze ruimte iets stoers doen op de wanden namelijk deze een verouderde look geven met Marrakech Walls. Ik gebruikte voor de rust in het huis hiervoor wel de kleur Old Linen. Ik zag eerlijk gezegd een beetje tegen op om er aan te beginnen.

NA NA Kristel van Leeuwen Pure & Original

Marrakech Walls zelf aanbrengen in de badkamer

Het was voor mij nog een redelijk onbekend product van Pure & Original en wilde het zelf opzetten om te ervaren hoe het werkt. Nou dat viel dus reuze mee. De basis is gelijk met de andere wanden, dus eerst de wanden voorbehandelen met WallFix en daarna met de WallPrim. Is dat goed droog dan ga je de Marrakech Walls opzetten met een spatel die je bij je verf kan bestellen. De Marrakech Walls is een dikkere verf en daardoor werk je hier ook met een combinatie van water en verf. Dat meng je in een bak en met een kwast zet je de verf kris kras op de muur. Doe dit in delen zodat je tijd hebt om de verf uit te strijken met de spatel.

Mocht je het heel spannend vinden om dit direct op je muur te doen pas dan bijvoorbeeld een houten plaat als MDF om hierop te oefenen. Dat geldt ook voor de kalkverf. Oefen eerst even zodat je de verf begrijpt en dan is het een hele leuke klus om aan te beginnen. Wanneer de Marrakech Walls is opgebracht kun je deze nog een hele tijd bewerken door er met de spatel over heen te gaan, je creëert je eigen handtekening. Wanneer het droog is zet je er een beschermlaag op met de Dead Flat Eco Sealer, dit is belangrijk in een ruimte zoals de badkamer. Ik ben heel blij met het resultaat, het is stoer en past daardoor bij de tegels met een verweerde betonlook.

Geef je toilet een andere uitstraling met Fresco kalkverf

In de kleinste kamertjes van dit huis heb ik in de ene ruimte de kleur Old Linen gebruikt en in de andere ruimte Dried Clay. Daarover heen heb ik ook weer de sealer gebruikt en dat zorgt ervoor dat de wanden af te nemen zijn met een vochtige doek en door geen wandtegels te gebruiken krijg je ook in deze kleine ruimtes een hele rustige sfeer. Heerlijk toch!

Dried Clay Fresco Kristel van Leeuwen Pure & Original
Fresco Dried Clay

Sfeervolle zolder en chillroom

Dit huis heeft een grote zolderkamer. Dat is de chillroom voor mijn zoon en daar is al goed gebruik van gemaakt samen met zijn vriendjes. De kleuren en materialen van zijn slaapkamer heb ik hier laten terugkomen zodat ook de zolder helemaal bij de rest van het huis past.

Badkamer make-over met Fresco kalkverf

Grenzend aan deze zolderkamer zit een badkamer, eerder zat hier de douche die al héél lang aan vervanging toe was. Dat was een hele uitdaging, De achterwand van deze douche hebben we er uitgehaald en er ontstond zo een grotere ruimte.

Door er een dakraam in te plaatsen komt er nu heel fijn daglicht binnen. Onder de dak schuinte kon er ineens een bad worden geplaatst en zijn het plafond en het schuine dak afgewerkt met eikenhouten planken. Daarbij combineert de kalkverf in de kleur Wild Garlic echt super mooi. Deze geeft een soort betonlook aan de muren dor de kleur maar ook door de manier van opbrengen. Hier koos ik ook weer om het strepend op te zetten en heb ik ook de Dead Flat Eco Sealer als bescherming van de verf er overheen gezet. De houten kastjes en wandplank heb ik geschilderd in de kleur Black Smoke, super stoer omdat die zo mat is. Die pittige kleur maakt deze ruimte helemaal af.

Ground Pepper Traditional Paint Kristel van Leeuwen Pure & Original
Traditional Paint Eggshell Ground Pepper

Ik sluit mijn verhaal af met de kleur voor de raamkozijnen en op de radiatoren.  Om de lichtere wanden wat stoerder te maken gaf ik de raamkozijnen en vensterbanken aan de binnenzijde de kleur Ground Pepper. Dat is donkergrijs maar geeft wel een zacht contrast met de kleuren op de wanden en laat daardoor de kleuren mooi in elkaar overgaan. Deze kleur paste ik ook toe op de radiatoren. Die waren nog in goede staat alleen niet mooi meer om te zien. Door ze in de kleur van de kozijnen te laten spuiten, ook dat is mogelijk met de matte lak, passen ze nu helemaal bij de ramen en vensterbanken en vallen ze veel minder op.

Ik begon deze blog door te schijven dat verf zoveel verschil kan maken in je interieur en volgens mij is daar niets aan gelogen!

Veel schilderplezier!

Kristel

 

 

Door Kristel van Leeuwen

Interieurstylist en eigenaresse van Woon(T)huis interieurstyling. Een reden waarom mensen bij Kristel terecht komen is de landelijke woonstijl die typerend is voor mij. Het is warm, stoer en sfeervol. Een stylingadvies van Kristel haar hand is nooit koud en afstandelijk, maar geeft een heerlijk (T)huis gevoel.”

Deel dit artikel