6 tips voor een kleine keuken

1. Rust

Hoe hou je een kleine keuken netjes en overzichtelijk? Dat doe je door rust te brengen. Zet zo min mogelijk dingen neer op het aanrecht en maak slim gebruik van kleuren en materialen. Kies een rustige verftint, zoals wit, grijs, beige of een pastel zoals zachtroze of licht blauw. Schilder zo veel mogelijk wanden, en het liefst ook het plafond in deze kleur. Zo ontstaat er een rustige basis. Voor de keukenkasten kies je een kleur welke hier ton-sur-ton bij aan sluit, of schilder je de kasten in dezelfde verfkleur als de wand. Op deze manier vraagt de keuken weinig aandacht en lijkt de ruimte groter.

2. Minimalistisch en een eyecatcher

Wees minimalistisch met wat je laat zien. Focus alle aandacht op één object of muur, bijvoorbeeld de langste wand in de ruimte. Schilder deze in een afwijkende kleur en dit zal de ruimte langer maken. Door het toepassen van een afwijkende kleur voeg je een goede portie pit toe aan de ruimte. Om deze kleur te onderbouwen kan je deze terug laten komen in kleine elementen in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld een theedoek, of pan of fruitschaal in dezelfde tint.

3. Op maat gemaakte keuken

Zorg ervoor dat de keuken zo veel mogelijk op maat gemaakt is, of lijkt. Vermijd spleten, losstaande objecten en loze ruimtes. Heb je bovenkasten? Trek ze door naar het plafond. Je zou denken, maar dat is niet nodig. Geloof mij, het maakt een wereld van verschil. Loze ruimtes zijn onrustig, ze trekken onbewust veel aandacht en zijn hierdoor een storend element. En die moet je juist zien te vermijden.

4. Weg stoppen of hidden in plain sight

Kijk kritisch naar wat er allemaal te zien is in de keuken. Heb je glazen deurtjes? Dan raad ik je aan die te vervangen voor dichte deurtjes en te kiezen voor een plank waarop je een aantal mooie items kan uitstallen. Een kastje is vaak al snel onrustig. Wat staat er verder allemaal op het aanrecht? Een broodrooster, koffiemachine, fruitschaal, peper en zout, potjes, nog meer? Is dat écht nodig? Alles wat je kwijt kan in een la of achter een deurtje is een win.

Kan je het niet kwijt, of wil je het graag in het zicht houden? Zorg er dan voor dat het gezien mag worden. Koop een mooi koffiezetapparaat wat aansluit bij de stijl en kleur van de keuken, koop een fruitschaal gemaakt van een mooi materiaal, en kies een fijn peper en zout stel uit wat past in het interieur.

5. Denk multifunctioneel en praktisch!

In een kleine keuken is er maar weinig oppervlak om te staan, te lopen, te snijden, te koken en op te bergen. Maak daarom gebruik van zo veel mogelijk dingen met meerdere functies die praktisch én mooi zijn. Bijvoorbeeld uitklapbare werkbank of tafel waardoor je oppervlak vergroot om aan te koken of aan te zitten; Planken aan de muur; Apparaten meer meerdere functies zoals een combimagnetron; Een snijplank waarmee je de gootsteen kan afdekken voor extra werkplek; En een kraan waar ook kokend water uit komt, dat scheelt je weer een waterkoker welke kostbare ruimte inneemt.

6. Verf kiezen voor in de keuken

Denk ook eens aan de wandbekleding en de kasten zelf. Tegels kunnen heel mooi zijn, maar voegen kunnen snel dof en vuil worden vat viezig en onhygiënisch oogt. Er is ook afwasbare muurverf verkrijgbaar, die is gemakkelijk schoon te maken. Met deze verf kun je de hele ruimte schilderen, of combineer de effen afwasbare verf met een verf met kleurnuances zoals kalkverf of betonlook verf, in dezelfde kleur, ton-sur-ton of maak hier juist de eyecatcher van door te kiezen voor een afwijkende kleur. Door een combinatie te maken van een effen verf en een verf met kleurnuances in dezelfde kleur blijft het geheel rustig maar voeg je toch nét wat extra’s doe.

Hetzelfde geldt voor de keukenkasten, zijn die gemakkelijk schoon te maken? Vieze vingers gaan er hoe dan ook op komen, dan is het wel zo handig dat de kasten gemakkelijk schoon te maken zijn. Door de keukenkasten te schilderen met lakverf zijn deze goed reinigbaar en kun je direct kiezen voor een kleur welke mooi past in jouw keuken.

 

Deel dit artikel